Nem csak ötletek, azokhoz forrás is van

Nem csak ötletek, azokhoz forrás is van

- Kategória: Közélet

Mozgalmas évet zár a mosonmagyaróvári önkormányzat 2016-ban. Számos fejlesztés, útépítés valósult meg és ez év végre elkészült a régóta várt városi sportcsarnok is. Ám az év vége sem telik pihenéssel, hiszen az oktatási intézmények átadása az utolsó napokra is számos feladatot ad. Év végi számvetésre kértük dr. Árvay István polgármestert, aki beszélt a jövő évi tervekről is. Így például a Gyári út felújításáról és az önkormányzati dolgozók béremeléséről is.

– Soha nem látott mértékű útépítést ígért az év elején. Ennek kézzel fogható nyomaival város szerte találkozni, még december első napjaiban is dolgoztak az útépítők. Mennyire tudták teljesíteni a vállalásokat? 

– Úgy gondolom, hogy a vállalásaink döntő többségét sikerült megvalósítani az év végére. Valóban soha nem látott mértékű városfejlesztés valósulhatott meg idén. Ez főként az elmúlt évek tartalékolásának köszönhető. Elmondhatjuk, hogy nem csupán jó ötletek, hanem az azok megvalósításához szükséges forrás megvan. A működéssel nem terhelt forrásainkat szabadon költhetjük el a testület által meghatározott célokra. Ennek egyik jó példája a magyaróvári belváros rekonstrukciója, a Sörház és Fecske és Kereszt utcák felújítása, ami együtt járt a forgalom szabályozásával és az új parkolási rend kialakításával, a belváros virágosításával.  A belváros rehabilitációját a jövő évben szeretnénk teljessé tenni a Honvéd és Tímár utcák felújításával. Az idei év talán legnagyobb és régen várt eredménye, hogy elkészült végre a városi sportcsarnok. Összességében közel egymilliárd forintot költött az önkormányzat ebben az évben fejlesztésekre. Mintegy félmilliárdot költöttünk útépítésekre, 350 milliós önrészt biztosítottunk a sportcsarnokhoz és számos egyéb fejlesztést hajtottunk végre saját forrásból. Az önkormányzati saját beruházások egyik jó példája a Lurkóvár Óvoda közelmúltban elkészült teljes rekonstrukciója, amihez mintegy 150 millióval járult hozzá a város.

– Kitart ez a lendület jövőre is?

– Meg kellett alapoznunk a következő időszakot, ezért jelentős tartalékkal várjuk a jövő évet. Az ideihez hasonló lendülettel szeretnénk folytatni az útépítési programot, ehhez a pénzügyi fedezet adott. Az útfelújításokra, járdaépítésre és a közterek megújítására az előző évihez hasonló méretű forrást biztosítunk. Sor kerül a 2015-ös lakóút pályázat nyertes utcáinak kivitelezésére, tervekkel felkészültünk a Gyári út felújítására, valamint a Kiserdő utcai Lajta híd kétsávossá bővítésére is. Tervezzük továbbá a Pálffy-villa teljes felújítását és sikeres pályázat esetén a Mofém-kultúrház megvásárlását és teljes felújítását is. Továbbra is alapvető feladat, hogy a saját forrásokat pályázati pénzekkel egészítsük ki, vagy helyettesítsük. Tisztában vagyunk azzal, hogy jelentős fejlesztések szükségesek a szociális intézményeinknél, több területen is nagy hiányosságok vannak. Talán ennek megoldásában is segíteni fognak a pályázati lehetőségek. Szeretnénk részt venni a Modern Városok Programban, ami keretében nagyobb fejlesztések, mint például a tehermentesítő út is megvalósulhat a közeljövőben.

arvay_istvan

– Többször hangoztatták, hogy a jövő évi büdzsé összeállításakor a fejlesztéseket is megelőzi a bérek rendezése…

– Óriási feladat lesz a következő évben az önkormányzatnál maradó intézmények dolgozóinak a bérrendezése. A számítások szerint közel 400 milliós többlet kiadást jelent ez a 2017-es költségvetésben. Fontos, hogy minden szektorban és minden szinten megvalósuljon a béremelés, nem elég megállni a minimálbér, illetve a bérminimum szintjén. Utol kell érnünk az állami alkalmazottak és az egészségügyi dolgozók bérszínvonalát. Tisztában vagyunk azzal, hogy a többlet kiadás „beleég” a rendszerbe és évről évre számolnunk kell majd ezzel a kiadással. Ám fontos ezt megtennünk, hiszen szinte minden területet érint már a munkaerőhiány.

– Az önkormányzatnál maradó intézményekről beszélt. Köztudott, hogy januártól teljes állami fenntartásba kerülnek az iskolák. Mit várnak ettől a változástól?

– Az átadás átvétel feszített ütemterve jelentős terhet ró a hivatalra. Bízunk abban, hogy a KLIK jó gazdája lesz az iskoláknak, nem szenved hátrányt a mosonmagyaróvári oktatási rendszer sőt, akár az önkormányzat erejét meghaladó beruházások is megvalósulhatnak. Erre egyébként már vannak jó tapasztalatok a szakképzés állami átvétele kapcsán. Mindenesetre a város továbbra sem engedi el az oktatási intézmények kezét és lehetőségeinkhez mérten támogatjuk. Ezért hozzuk létre például a jövő évtől a köznevelési alapot, amelyre kizárólag a vagyonkezelésbe adott köznevelési intézmények pályázhatnak.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti