Ötven év után megújul az egyetemi csarnok

Ötven év után megújul az egyetemi csarnok

- Kategória: Közélet

Társasági adóból és az önkormányzat hozzájárulásával újítják fel a Wittmann-parkban lévő egyetemi sportcsarnokot. A közel fél évszázada épült létesítményre mára igencsak ráfér a rekonstrukció.

Hamarosan elkészül Mosonmagyaróvár új sportcsarnoka. Nem szabad azonban megfeledkezni a Wittmann-parkban lévő egyetemi sportcsarnokról sem, ami ez idáig a város egyetlen ilyen jelegű létesítménye volt. Eddig kizárólag itt volt lehetőség nagyobb sportrendezvények megtartására. A folyamatos igénybevétel és az elmúlt közel fél évszázad mára igencsak meglátszik az épület állapotán. Az 1968-ban átadott egyetemi sportcsarnok felújítása elengedhetetlen. Ennek érdekében fogott most össze a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara, az önkormányzat és a MOGAAC sportegyesület.

„A csarnok a hatvanas évek közepén épült típusterv alapján. Az elmúlt közel ötven év alatt kisebb karbantartás jellegű beavatkozásokon kívül nem történt nagyobb felújítás, korszerűsítés az épületen. Emiatt már időszerűvé vált a rekonstrukció.” – magyarázza dr. Dóka Ottó, a MOGAAC elnöke. Elmondta: a csarnok állami tulajdonú, kezelője az egyetem. A felújítást társasági adóból szeretnék megvalósítani, ennek összegyűjtésére pedig a sportegyesületnek van lehetősége. Tavaly már pályáztak és 17 millió forint társasági adó összegyűjtésére nyertek lehetőséget, amiből egy kisebb léptékű korszerűsítést hajtottak volna végre. Időközben az egyetemi kar a Széchenyi Egyetemhez csatlakozott, ezt követően merült fel, hogy a létesítményt teljesen újítsák fel. A kezdeményezés mellé állt a város is és az önkormányzat vállalta a szükséges önerő biztosítását. A tervezett rekonstrukció mintegy 120 millióba kerül, amihez 32 milliót ad a város. A sportcsarnok felújításával az egyetemi kosárlabdázás előtt nyílik meg fejlesztési lehetőség.

A mintegy 120 milliós beruházás során a küzdőtér is megújul. – mutatja Németh Aladár, a testnevelési tanszék vezetője és dr. Dóka Ottó, a MOGAAC elnöke .
A mintegy 120 milliós beruházás során a küzdőtér is megújul. – mutatja Németh Aladár, a testnevelési tanszék vezetője és dr. Dóka Ottó, a MOGAAC elnöke .

Dr. Dóka Ottó hozzátette: A beruházás során megvalósul a csarnok tetőszigetelése. A küzdőtér természetes megvilágítását szolgáló üvegtégla falat elbontják, helyette korszerű hőszigetelt nyílászárókat építenek be. A küzdőtér padozata is megújul, a kosárlabda szabályainak megfelelő parkettára cserélik. Továbbá kicserélik az épület összes ablakát, az alagsori szinten a kondi terem is új padlóburkolatot kap, valamint felújítják a vizesblokkokat. Emellett a teljes villamossági és gépészeti korszerűsítésre is sor kerül. A tervek szerint a felújítás a jövő év első felében megvalósul. A következő évben folytatnák a rekonstrukciót a lelátó ülőhelyeinek cseréjével.

A város örömmel állt az egyetemi csarnok felújítása mellé, ami a korábban elindított sportágfejlesztési program újabb állomása lehet. – hangsúlyozta dr. Iváncsics János alpolgármester. Hozzátette: a városi sportcsarnok elkészültével nem oldódnak meg teljesen a tornaterem gondok. A tömegsport igényeket az új létesítmény nem tudja egészében kielégíteni. Erre is jó lehetőséget kínál majd a felújított egyetemi csarnok. Így két jelentős sportlétesítmény működhet Mosonmagyaróváron. A fejlesztés támogatása része annak a komplex együttműködési programnak, amit az önkormányzat és az egyetem kötött a közelmúltban. – emelte ki az alpolgármester.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint