Megoldás kell a cég tartós fennmaradására

Megoldás kell a cég tartós fennmaradására

- Kategória: Közélet

A szemétszállítás folytonossága ugyan nem került veszélybe, ám a szolgáltatást végző cég jövője kérdéses. A Mosonmagyaróváron és a környező hetvenegy településen szolgáltató Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. komoly bajba kerülhet, ha nem sikerül megoldást találni a finanszírozását sújtó problémákra.

A kommunális hulladékszállítással foglalkozó cégeket összefogó és koordináló Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-től áprilisban kapott megfelelőségi tanúsítványt Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Így a társulás tulajdonában lévő cég elismert szolgáltatóként működik a területen. – magyarázza dr. Árvay István, a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke. Hozzátette: a társaság megmaradása és további működése viszont attól függ, hogy az állami holdinggal milyen megállapodást tud kötni. A megszerzett tanúsítás ugyanis jövő év márciusáig érvényes. „Az átmeneti időszak alatt negyedévente kap finanszírozást a cég az elvégzett szolgáltatás alapján. Ez biztosítja ugyan a napi működést, de a hosszú távú szolgáltatáshoz szükséges fedezetet nem látjuk.” – fogalmazott az elnök.

Dr. Árvay István kifejtette: a márciustól kötendő megállapodást sok negatív korrekciós tényező befolyásolja, amennyiben hiányoznak bizonyos feltételek. Ez alapján csökkentett díjjal finanszírozzák a szolgáltatást. A Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. esetében jelenleg két olyan negatív korrekciós tényező áll fenn, ami jelentősen csökkentheti a finanszírozást. Az egyik az előírtnál kisebb lakosságszám, a másik pedig, hogy a hulladéklerakót nem szolgáltató cég üzemelteti. „Amennyiben ezekre nem tudunk megfelelő választ adni, akkor kérdésessé válhat a cég tartós megmaradása.” – hangsúlyozta.

Az elnök hozzátette: folynak már a tárgyalások annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak a lerakó üzemeltetésének átvételéről, illetve a határterületeken szolgáltató cégekkel egy esetleges integrációról. Ezek a cégek egyébként hasonló problémával küzdenek, azaz ugyancsak nem érik el a szükséges lakosságszámot. „Amennyiben ezen negatív korrekciós tényezők okán csökken majd a finanszírozás, az már üzemi veszteséget okoz. Ez esetben át kell adni a céget az államnak.” – emelte ki dr. Árvay István.

Elmondta: további nehézséget okoz, hogy az átvett eszközök után a cégnek amortizációs költséget kell fizetnie a társulás felé. Ez olyan nagyságrendű, amire a jelenleg csökkentett díj nem nyújt fedezetett. Emiatt lényeges adósságot halmozott fel a társaság. A veszteség pótlására – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is állami segítségre számítanak.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó