Mosonmagyaróváron is ingyenesen kipróbálható a „zöld busz”

Mosonmagyaróváron is ingyenesen kipróbálható a „zöld busz”

- Kategória: Hírek, Közélet

A Zöld Busz Mintaprojekt részeként a mosonmagyaróváriaknak is lehetősége nyílt egy tisztán elektromos hajtású autóbusz kipróbálására. Egy hónapon át, november 21-ig utazhatnak ingyenesen a városban mintaprojekt elektromos autóbuszán, a Kravtex Kft. és a SOR Libchavy spol. s.r.o konzorciuma által biztosított SOR NS 12 modellen.

A mintaprojektet bemutató pénteki sajtótájékoztatón dr. Árvay István polgármester arról beszélt, hogy Mosonmagyaróvár környezettudatos város, rendkívül sokat tettek ennek érdekében az elmúlt években. Példaként említette, hogy az összes önkormányzati intézmény átesett energetikai felújításon, korszerűsítésen, ami együtt járt a zöldenergia bevonásával is. Emellett saját forrásból napelem parkot épített a város néhány éve, több tucat szélerőmű működik Mosonmagyaróvár közigazgatási területén, valamint több mint négyszáz fát ültetnek el minden évben városszerte. A polgármester szerint ebbe sorba nagyon jól illeszkedik a Zöld Busz Mintaprojekt is. Hozzátette: az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megteremtse a szükséges feltételeket a közösségi közlekedés zöldítéséhez.

– Célunk, hogy a mosonmagyaróváriak testközelből ismerhessék meg a környezetbarát járműveket a városban. Bízom benne, hogy a helyi lakosság szívesen fogadja az elektromos autóbuszokat és a zöld jövőre való tekintettel egyre több elektromos busz közlekedhet az országban és itt a városban is. Ezek hozzájárulnak ahhoz az európai uniós és magyarországi célkitűzéshez, amellyel 2050-re mind az unió, mind hazánk klímasemleges hellyé válhat, azaz a nettó szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkenhet. – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: már számos vidéki városban teszteltek elektromos buszokat, most Mosonmagyaróváron a sor. Hozzátette: Esztergom után ez a második olyan település, amely nem megyei jogú városként vesz részt a programban. Az államtitkár elmondta: a Kormány az elkövetkezendő néhány évben 36 milliárd forintot szán 1100 elektorom busz beszerzésére.

„A mintaprojektek során olyan üzemeltetési tapasztalatokat szerzünk, amelyek a jövőbeni beruházásoknál nélkülözhetetlenek, másrészt ezek kiváló háttéranyagot biztosítanak a Kormány számára az elektromobilitással kapcsolatos jövőbeni döntések megalapozására.” – hangsúlyozta Weingartner Balázs, a Zöld Busz Programot koordinál HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök vezérigazgatója. Elmondta: a projekt legfőbb célja a szemléletformálás, hogy megmutassák az embereknek, van más alternatíva is a közösségi közlekedésre.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az éghajlatváltozás arra ösztönöz, hogy új utakat találjunk az energia előállítására és hasznosítására. Hozzátette, a technológiai fejlődést a környezetvédelem szolgálatába kell állítani, így a zöld energiának, a környezettudatos gondolkodás kialakításának, a zöld kutatás-fejlesztésnek és innovációnak a figyelem középpontjában kell lennie. A tárcavezető elmondta, hogy Mosonmagyaróvár elkötelezett a közösségi közlekedés zöldítése mellett és megfelelő infrastruktúrával rendelkezik az elektromos buszok üzemeltetéséhez.

A városban egy hónapig közlekedő SOR NS 12 jármű utaskapacitása 103 fő, melyből 35 ülőhely, 67 állóhely. A mintaprojektben eddig tesztelt buszok közül ebben szállítható a legtöbb utas egyszerre. Akkumulátorkapacitása 242 kWh, mely hozzávetőlegesen 200 kilométer megtételére teszi alkalmassá. – erről már dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója beszélt.

 

A Credo buszokat gyártó győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport is tagja annak a konzorciumnak, amely a cseh fejlesztésű és gyártású elektromos busz tesztelését kezdte meg Mosonmagyaróváron. A cseh-magyar, SOR-Credobus konzorcium és a Zöld Busz Program jóvoltából a mosonmagyaróváriak négy hétig ingyenesen utazhatnak az akkumulátoros buszon, miközben az üzemeltető és a tesztmérnökök is folyamatosan monitorozzák a jármű működését. A Kravtex-Kühne Csoport jelenleg több nemzetközi partnerrel is vizsgálja az együttműködési lehetőségeket az elektromos autóbuszok mosonmagyaróvári és győri gyártásának beindítása érdekében.

 

Ez is érdekelhet...

Mesterséges intelligenciát alkalmaz a mosonmagyaróvári egyetemi karon fejlesztett mezőgazdasági robot

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával