Nem diákcsíny a hackerkedés

Nem diákcsíny a hackerkedés

- Kategória: Hírek, Közélet

A fiatalok közül sokan egyszerű diákcsínynek gondolják, ha feltörik, vagy jogosulatlanul belépnek valaki más személyes oldalába, fiókjába az Interneten. Nincsenek tisztában azzal, hogy így akár súlyos bűncselekményt követnek el, ami adott esetben szabadságvesztéssel is büntethető. Sajnos egyre több ilyen eset fordul elő. Ám az ilyen bűncselekmények áldozatai is sokat tehetnek annak érdekében, hogy megelőzzék az ezzel járó kellemetlenségeket. – erre figyelmeztet Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Az ilyen esetek elterjedését jól példázza, hogy az elmúlt hetekben több mosonmagyaróvári általános- és középiskolában is előfordult amikor egy diák a szükséges hozzáférési kódokat megszerezve a tanár nevében lépett be a „KRÉTA” rendszerbe, ahol aztán különböző osztályzatokat, illetve mulasztásokat rögzített. Emiatt büntető eljárás is folyamatban van jelenleg.

Ahogy hivatalosan nevezik, az informatikai rendszer megsértése már túlmegy a diákcsíny kategórián. Ez bűncselekmény. – hangsúlyozza Pápai Gyula őrnagy. Mint mondja: egyre több hasonló ügyben kell intézkedniük. Jellemzően a közösségi oldalakon törik fel a sértettek profilját, majd osztanak meg különböző tartalmakat. Nem ritka azonban, hogy egy email fiókot törnek fel és teszik elérhetetlenné a jogos tulajdonos számára. Az esetek többségében szerencsére sikerül az elkövetők nyomára bukkanni, hiszen legtöbbször nem profi bűnözőkről van szó. Ám így is nagyon sok kellemetlenséget okoznak a sértetteknek.

Pápai Gyula hozzátette: sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne váljunk ilyen bűncselekmény áldozatává. Fontos például a belépési jelszavak gondos megválasztása. Ne lehessen azt az adott személyhez kötni, tartalmazzon minél több különböző karaktert. De a legfontosabb, hogy az adott szolgáltatónál az automatikusan generált jelszót mielőbb változtassuk meg.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az