Indulhat a déli elkerülő építése

Indulhat a déli elkerülő építése

- Kategória: Hírek, Közélet

Három éven belül megépül a déli tehermentesítő út Mosonmagyaróváron. A beruházás megvalósításához 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatást kap a város. – ezt dr. Árvay István polgármester és dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője jelentette be pénteken.

A „kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés” keretében valósulhat meg a Mosonmagyaróváron régóta várt déli elkerülőút megépítése. Az erről szóló kormányhatározat a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

„Ez a fejlesztés meghatározza az elkövetkezendő időszakra Mosonmagyaróvár fejlődési irányát.” – hangsúlyozta dr. Árvay István polgármester. Hozzátette: ezzel a döntéssel végre a megvalósulás fázisába léphet a déli elkerülő. Ez nem csupán egy út, hanem fejlődési lehetőség a város számára, hiszen ezzel belterületi gépjárműforgalom csökkentése mellett az ipari park fejlesztése is elindulhat. Itt valósítják meg a különleges gazdasági övezetet mintegy száz hektáron, aminek infrastrukturális kialakítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 900 millió forintot különített el.  A városvezető kiemelte: korábban ilyen mértékű kormányzati támogatás még nem érkezett Mosonmagyaróvárra.

Dr. Nagy István  arról beszélt, hogy a városban az elmúlt években egyre nehezebb a közúti közlekedés. A tranzitforgalom növekedése, az ipari területek dinamikus fejlődése, illetve az egyre gyarapodó gépjárműállomány folyamatosan terheltebbé teszi az utakat. Évek óta tervben volt már a helyzet megoldása, a déli elkerülő megépítése, ám most a Kormány döntése értelmében eljuthat a megvalósításig ez a fejlesztés, megkezdődhet az 1-es főút és 86-os főút közötti útszakasz építése.

A miniszter mint mondta: a beruházásnak egyszerre van gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi haszna is. A majdnem három kilométer hosszú, leendő déli elkerülő ugyanis az 1-es főút és a 86-os főút összekötésével a mosoni városrész tehermentesítését és az iparterület feltárását egyben valósítja meg. Dr. Nagy István hozzátette: a létesítendő útszakaszon három körforgalmat is kiépítenek, valamint elkészül a Kenyérgyári út folytatásaként a tervezett vasúti felüljáró is. Az elkerülő belterületi szakszán közel másfél kilométeren kerékpárút, illetve járda is épül. Mindehhez mintegy 6,2 milliárd forintos támogatást biztosít a Kormány. A beruházás nagysága miatt a kivitelezés több évet vesz majd igénybe. Idén 1,2 milliárdot, jövőre csaknem 2 milliárdot, 2023-ban pedig közel 3 milliárdot fordítanak a megvalósításra.

Ugyancsak ezen az eseményen jelentették be, hogy Mosonmagyaróvár a közelmúltban meghozott kormányhatározat okán a fenntartható városfejlesztésre kijelölt városok körébe tartozik a következő hétéves európai uniós ciklusban, így 2,736 milliárd forint saját forrással fog rendelkezni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz elnevezésű pályázati programban. „Tehát Mosonmagyaróvárnak nem kell más településekkel versenyezve pályáznia, hanem az integrált városfejlesztési terve szerint lehívhatja az összeget.

 

Ez is érdekelhet...

Nyitnak a szabadstandok

Három szabadstrandon is fürdőzhetünk idén nyáron Mosonmagyaróváron. Amint