Indulhat a déli elkerülő építése

Indulhat a déli elkerülő építése

- Kategória: Hírek, Közélet

Három éven belül megépül a déli tehermentesítő út Mosonmagyaróváron. A beruházás megvalósításához 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatást kap a város. – ezt dr. Árvay István polgármester és dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője jelentette be pénteken.

A „kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés” keretében valósulhat meg a Mosonmagyaróváron régóta várt déli elkerülőút megépítése. Az erről szóló kormányhatározat a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

„Ez a fejlesztés meghatározza az elkövetkezendő időszakra Mosonmagyaróvár fejlődési irányát.” – hangsúlyozta dr. Árvay István polgármester. Hozzátette: ezzel a döntéssel végre a megvalósulás fázisába léphet a déli elkerülő. Ez nem csupán egy út, hanem fejlődési lehetőség a város számára, hiszen ezzel belterületi gépjárműforgalom csökkentése mellett az ipari park fejlesztése is elindulhat. Itt valósítják meg a különleges gazdasági övezetet mintegy száz hektáron, aminek infrastrukturális kialakítására a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 900 millió forintot különített el.  A városvezető kiemelte: korábban ilyen mértékű kormányzati támogatás még nem érkezett Mosonmagyaróvárra.

Dr. Nagy István  arról beszélt, hogy a városban az elmúlt években egyre nehezebb a közúti közlekedés. A tranzitforgalom növekedése, az ipari területek dinamikus fejlődése, illetve az egyre gyarapodó gépjárműállomány folyamatosan terheltebbé teszi az utakat. Évek óta tervben volt már a helyzet megoldása, a déli elkerülő megépítése, ám most a Kormány döntése értelmében eljuthat a megvalósításig ez a fejlesztés, megkezdődhet az 1-es főút és 86-os főút közötti útszakasz építése.

A miniszter mint mondta: a beruházásnak egyszerre van gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi haszna is. A majdnem három kilométer hosszú, leendő déli elkerülő ugyanis az 1-es főút és a 86-os főút összekötésével a mosoni városrész tehermentesítését és az iparterület feltárását egyben valósítja meg. Dr. Nagy István hozzátette: a létesítendő útszakaszon három körforgalmat is kiépítenek, valamint elkészül a Kenyérgyári út folytatásaként a tervezett vasúti felüljáró is. Az elkerülő belterületi szakszán közel másfél kilométeren kerékpárút, illetve járda is épül. Mindehhez mintegy 6,2 milliárd forintos támogatást biztosít a Kormány. A beruházás nagysága miatt a kivitelezés több évet vesz majd igénybe. Idén 1,2 milliárdot, jövőre csaknem 2 milliárdot, 2023-ban pedig közel 3 milliárdot fordítanak a megvalósításra.

Ugyancsak ezen az eseményen jelentették be, hogy Mosonmagyaróvár a közelmúltban meghozott kormányhatározat okán a fenntartható városfejlesztésre kijelölt városok körébe tartozik a következő hétéves európai uniós ciklusban, így 2,736 milliárd forint saját forrással fog rendelkezni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz elnevezésű pályázati programban. „Tehát Mosonmagyaróvárnak nem kell más településekkel versenyezve pályáznia, hanem az integrált városfejlesztési terve szerint lehívhatja az összeget.

 

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit