Megújul a víztorony – A városlakók véleményét is kikérték az új külső megtervezéséhez

Megújul a víztorony – A városlakók véleményét is kikérték az új külső megtervezéséhez

- Kategória: Közélet

Teljesen megújul az idei évben Mosonmagyaróvár egyik ikonikus jelképének számító építmény, a víztorony. A beruházást hetven százalékban támogatja az állam, amit pályázaton nyert el az Aqua Kft.

A Városközpontban lévő ötven méter magas létesítmény a város szinte minden pontjáról látható. A víztorony két év alatt – 1982-ben és ’83-ban – épült meg. A teljes egészében acél szerkezetű tornyot a kiegyenlített vízellátás és a megfelelő nyomás biztosítására építették. A helyszín kiválasztása sem volt véletlen, hiszen a közvetlen közelében, a Városközpontban épültek a panelházak. Korábban nem volt víztornya a városnak, a tízemeletes toronyházakba nyomásfokozó szivattyúk segítségével juttatták fel a vizet a legfelső szintre is. A város bővülése és a biztonságos vízellátás szükségessé tette a műtárgy építését. A torony kétezer köbméter vizet képes tárolni. Jelenleg átlagosan napi 9 ezer köbméter a fogyasztás, ami azt jelenti, hogy naponta többször is cserélődik a tározó teljes tartalma.

A létesítmény utolsó nagy felújítására 1995-ben került sor, ami során teljesen letisztították a felületét, majd kívül belül új bevonatot kapott. A működése ugyan biztonságos, ám mára ismét megérett a felújításra. – magyarázza Csapó Imre, az Aqua Kft. ügyvezetője. Elmondta: a víztorony felújításának költségei meghaladják a cég anyagi lehetőségeit, ezért pályázati forrást kerestek a beruházáshoz. A kormány az elmúlt évben írt ki pályázatot a vízi közmű létesítmények felújítására, korszerűsítésére. A társaság ezen nyert el támogatást a víztorony rekonstrukciójára, ami a teljes költség hetven százalékát fedezi.

Az ügyvezető kiemelte: a víztorony statikailag megfelelő állapotú, ám az elmúlt közel huszonöt év során már megérett a felújításra. A munkálatok során szakemberek a létesítmény külső és belső felületkezelését végzik el, valamint technológiai korszerűsítésre is sor kerül. A kivitelezés a tervek szerint tavasszal kezdődik és az év második felében fejeződik be. Csapó Imre hozzátette: a beruházás során azokban a hetekben, amikor a szakemberek a víztérben dolgoznak, nem működik majd a víztorony. A megfelelő szolgáltatást azonban ebben az időszakban is speciális szivattyú rendszerrel biztosítani tudják, ennek ellenére esetleges üzemzavar, csőtörés esetén előfordulhat némi nyomásingadozás. Igyekeznek azonban mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a felújítás. Éppen ezért például a víztérben történő munkálatokat elsőként, még a tavasz elejére ütemezik, ekkor ugyanis lényegesen alacsonyabb a vízfogyasztás, mint a nyári időszakban. A műtárgyon minden mobilszolgáltató adatátviteli berendezése megtalálható, a munkavégzés feltétele, hogy ezeknek folyamatosan működniük kell, így az internet- és telefonszolgáltatás zavartalan lesz.

Az ügyvezető elmondta: a felújítás előkészítése során a mosonmagyaróváriak kreativitását hívták segítségül egy pályázat kiírás keretein belül, hogy a víztorony az itt élők közös igényei, elképzelései alapján alakuljon ki. Az elmúlt hetekben felhívást tettek közzé ennek érdekében, amire számos ötlet, javaslat érkezett. Mindezek figyelembevételével tervezik meg a víztorony külső színét (színeit), az elképzelések közt szerepel komplex megvilágítás kialakítása, sőt egy közösségi tér létrehozása is.

 

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi