Egyelőre inkább a külföldiek fizetik bankkártyával a parkolást

Egyelőre inkább a külföldiek fizetik bankkártyával a parkolást

- Kategória: Közélet

Több mint fél éve fizethetnek már az autósok számos parkolóban bankkártyával Mosonmagyaróváron. Az elmúlt hónapok tapasztalati jók, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, ám egyelőre leginkább a külföldiek.

Sokszor okoz gondot az autósoknak a parkolásnál, hogy nem találnak megfelelő mennyiségű érmét, amit bedobhatnának az automatába. Ennek orvoslására vezették be már évekkel ezelőtt Mosonmagyaróváron a mobiltelefonos fizetést. Ezzel a lehetőséggel egyre többen éltek is. Az év első felében viszont egy újabb lehetőséget, a bankkártyás fizetést vezette be a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a parkolókban. Kísérleti jelleggel először csak néhány helyen, majd folyamatosan egyre több fizető parkolónál.

„Nem feltétlenül a pótdíjazás a célunk a parkolókban, ezért szeretnének minél több fizetési lehetőséget biztosítani az autósoknak. Ennek érdekében döntöttünk úgy, hogy újabb fejlesztéssel lehetővé tesszük a bankkártyás fizetést is.” – magyarázza Tóth László, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője. Hozzátette: első körben öt automatánál volt érhető el ez a lehetőség, a turisták által leginkább látogatott városrészeken, így például a Kolbai Károly, Soós János utcákban, valamint a Kórház és Magyar utcák kereszteződésében lévő parkolókban. A múlt év során aztán folyamatosan vezették be, egyre több helyen ezt a fizetési módot, így jelenleg már tíz automatánál lehet bankkártyával is kiegyenlíteni a parkolási díjat. Az idei évben további hat helyen lesz majd mód erre a fizetésre.

Tóth László hozzátette: ezeknél az automatáknál a PayPass rendszerű kártyákkal is lehet fizetni a parkolási díjat. A rendszám megadását követően kell kiválasztani a kártyás fizetési módot, majd megadni a várakozási idő hosszát. Ez a fizetési mód semmilyen többlet költséggel nem jár az autósoknak, egy bankkártyás vásárlásnak felel meg. Ezzel szemben például a telefonos parkolás során minden esetben a parkolási díj mellett a tranzakciós költséget is fizetniük kell az autósoknak. A tervek szerint a közeljövőben a bankkártyás fizetési rendszerben is bevezetnék az úgynevezett „start-stop” rendszert azaz, hogy csak a tényleges parkolási idő után fizessenek az autósok.

A parkolási csoportvezető hozzátette: az elmúlt hónapok tapasztalatai kedvezőek a bankkártyás fizetést illetően. Egyre többen használják ezt a lehetőséget. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy inkább a külföldiek körében népszerű ez a fizetési forma – más országokban ugyanis már hosszabb ideje elterjedt a bakkártyás parkolás -, a magyar autósok többsége egyelőre nem él ezzel a lehetőséggel. Jól mutatja ezt az is, hogy a legtöbb bankkártyás fizetés a termálfürdőnél lévő parkolókban történik.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti