Május végén lehet válságköltségvetése Mosonmagyaróvárnak

Május végén lehet válságköltségvetése Mosonmagyaróvárnak

- Kategória: Közélet

„Mosonmagyaróvárnak is lesz válságköltségvetése. A kimaradó adóbevételek gátat szabhatnak a beruházások, fejlesztések menetének, negatívan befolyásolhatják a sport, a kulturális és egyéb támogatásokat.” – egyebek mellett erről is beszélt lapunknak dr. Árvay István polgármester. A helyben hozott korlátozásokat már feloldották, ám az általános távolságtartási szabályok érvényben vannak, annak betartása mindenkire nézve kötelező.

– A korábban bevezetett helyi korlátozó intézkedések közül enyhítettek-e már valamin az elmúlt időszakban?

– A helyi korlátozó rendelkezések határozott időre, adott hétvégékre szóltak. Mára az összes polgármesteri rendelkezéssel kibocsátott korlátozást feloldottuk, a játszótereket, sportpályákat megnyitottuk. Természetesen az általános távolságtartási szabályok érvényben vannak, annak betartása mindenkire nézve kötelező. Intézményeink közül a bölcsődéket, óvodákat öt fős csoportlétszámmal kezdve fokozatosan megnyitottuk. Megelőzésként a kisgyermekekkel foglalkozók – óvónők, gondozónők, dadusok – számára kötelező maszkhasználatot írtunk elő. A maszkokat az önkormányzat biztosítja az adományokból származó pénzösszegekből.
– A Flesch Központ szolgáltatásait szeptembertől kezdjük újraindítani. Addig a bérlők és a kiscsoportos foglalkozásokra látogatók használhatják a létesítményt. Hasonló a helyzet a Fehér Ló Közösségi Házban is. Az alapszolgáltatásokat a könyvtár időpont egyeztetéssel, online kölcsönzéssel biztosítja, a helyben olvasás, az olvasóterem használata nem engedélyezett. A közművelődési intézményekben dolgozókat egyébként szeptemberig csökkentett munkaidőkeretben foglalkoztatjuk.

– Az idei évre tervezett városi nagyrendezvényekről született már döntés?

– Augusztus 15-ig minden városi nagyrendezvényünket lemondtuk, azonban arra készülünk, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, azok közül néhányat, például a Volutát és a makettkiállítást valamilyen formában még az ősz folyamán, egy alkalmas időpontban megrendezzünk.  A Szent István Napok rendezvénysorozatra vonatkozóan május végén tudok érdemben nyilatkozni.

– Milyen mértékben írja át a város idei költségvetését a kialakult helyzet? Mekkora kieséssel számolnak?

– Mosonmagyaróvárnak — mint gondolom, a kialakult helyzetben minden felelősen gondolkodó önkormányzatnak — is lesz válságköltségvetése. Ezzel azonban a május végét meg kell várnunk. Akkor tudjuk meg, hogy a helyi iparűzési adó bevallások beérkeznek-e, és a befizetést hány cég teljesíti a megszokott határidőre. Amennyiben a szeptember végi bevallási határidőt választják, úgy az idén további adóbevétellel az önkormányzat már nem számolhat. Ez pedig a beruházások, fejlesztések menetének gátat szabhat, negatívan befolyásolhatja a sport, a kulturális és egyéb támogatásokat. A pályázati alapok sorsa is a váltságköltségvetésben kerül majd rögzítésre. Minden olyan fejlesztéssel le kell állnunk, ami nem pályázaton keresztül finanszírozott. A Kiserdő úti Lajta híd elkészül, de sajnos nem lesz további útépítés az idei évben. A beruházásokkal kapcsolatosan már futó pályázatokat azonban folytatjuk, azok önrészét a költségvetés biztosítja. Átgondoljuk az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek éves büdzséjét is, a nem kötelező kifizetések zárolásának lehetőségével. Ezen kívül az önkormányzati tulajdonú, és önkormányzati támogatást is igénybe vevő gazdasági társaságok üzleti terve átdolgozásra kerül.

– Növekedett az önkormányzatnál szociális segélyt igénylők száma az elmúlt időszakban?

– A települési támogatást igénylők száma a járványhelyzet elmúlt két hónapja alatt nagyságrendekkel jellemzően nem növekedett. Meglepő módon az idei évben, az előző év azonos időszakához képest csak mintegy fél millió forinttal több támogatást adtunk a nehéz szociális helyzetben levőknek.

– Milyen felajánlások érkeztek eddig az önkormányzat által nyitott adományszámlára?

– A koronavírus járvány kezdetekor azonnali intézkedéseink egyike egy adományszámla nyitása volt, melyet 10 millió forint összeggel hoztunk létre. Ehhez átcsoportosításra került további 14,7 millió forint, amit korábban a Flesch Központ nagyrendezvényeinek lebonyolítására terveztünk. Az eltelt másfél hónap alatt a közösségi összefogásnak köszönhetően további 5,79 millió forint befolyt a számlára. Polgármesteri jutalomkeretből és képviselői felajánlásából 3,27 millió forint, civil szervezettől 1 millió forint, gazdasági szereplőktől 900 ezer forint, magánszemélyektől 623 ezer forint érkezett be. Az adományokból rendelkezésre álló pénzösszegből intézményeink részére közel 5 millió forint értékben fertőtlenítőszereket, védőmaszkokat, tartós élelmiszereket, a fertőtlenítést elvégzők számára speciális védőruházatot, vásároltunk, háziorvosaink és fogorvosaink számára védőeszközök beszerzésére készpénztámogatást adtunk. Természetesen számtalan olyan szereplő, adakozó jelentkezett, aki — néhány példát kiemelve — a KESZI Idősek Otthona, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat, a Gyermekek Átmeneti Otthona, MEBI intézményegységei részére adott közvetlen segítséget, adományt. Mindenkinek, aki bármilyen formában, a veszélyhelyzetben az önkormányzat és a szociális intézmények felhívására jelentkezett, támogatást nyújtott, ezúton szeretnék köszönetet mondani.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem