Kevesebb volt a baleset, de továbbra is sok az ittas vezető

Kevesebb volt a baleset, de továbbra is sok az ittas vezető

- Kategória: Közélet

Jelentős mértékben, mintegy ötvenhat százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma az év első négy hónapjában a korábbi esztendőhöz képest Mosonmagyaróváron a környék útjain. Ehhez vélhetően hozzájárult az is, hogy a járvány miatti vészhelyzetben a kijárási korlátozásokat betartva az elmúlt időszakban lényegesen kevesebben ültek autóba.

Amint azt Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk: örvendetes, hogy az év első négy hónapjában nem történt halálos közlekedési baleset a környék útjain. Felére csökkent a súlyos sérülésesés és mintegy hatvan százalékkal volt kevesebb a könnyű sérüléssel járó balesetek száma.  Összességében hatvan százalékkal csökkent a balesetekben megsérült személyek száma.

Az alezredes kiemelte: ebben az időszakban nem történt olyan személyi sérüléssel járó baleset, aminek okozója ittas volt. Anyagi káros balestből azonban több is bekövetkezett, ahol kiderült, hogy az okozó alkoholt fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült. Éppen ezért a rendőrség az elkövetkezendő időszakban is különös figyelmet fordít az ittas vezetők kiszűrésére. Ennek érdekében továbbra is rendszeresen tartanak majd úgynevezett „finn módszeres” ellenőrzéseket, ami során egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítanak és megfújatják a sofőrrel az alkohol szondát. Ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyermekülés, bukósisak – megfelelő használatára, hiszen ezekkel nagymértékben csökkenthető a sérülések foka egy baleset bekövetkezésekor.

Makó László hozzátette: a baleseti okok között még mindig első helyen szerepel az elsőbbségadás elmulasztása és a gyorshajtás. Ennek visszaszorítása érdekében is rendszeresen tartanak ellenőrzéseket a környék útjain. Az alezredes kiemelte: noha még csak most kezdődik a motoros szezon, jelentős mértékbe nőtt a motorkerékpárosok által okozott balesetek száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Éppen ezért a megyei rendőr-főkapitányság motoros járőreinek részvételével rendszeresen tartanak majd közlekedésrendészeti razziákat a környéken.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár