Idén is folytatódott a távhőrendszer felújítása – Megkezdődött a fűtési szezon

Idén is folytatódott a távhőrendszer felújítása – Megkezdődött a fűtési szezon

- Kategória: Közélet

Noha hivatalosan a fűtési szezon már szeptember közepén elkezdődött, a kedvező időjárásnak köszönhetően egészen október közepéig nem volt szükség a távhőszolgáltatás folyamatos működtetésére Mosonmagyaróváron. – tudtuk meg Bakler Csabától, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. üzemviteli vezetőjétől. Elmondta: az elmúlt években a hideg miatt már mindig szeptemberben el kellett indítani a fűtést. Most azonban a folyamatos üzemre csak az elmúlt hét elejétől volt szükség. A rendszer működését egyébként automatika vezérli a külső hőmérséklet alakulásának megfelelően.

Bakler Csaba elmondta: a Városüzemeltető idén is folytatta a több éve megkezdett rekonstrukciós munkálatokat a távhőrendszeren. Több kisebb felújítás mellett ebben az évben a legnagyobb beruházás a Flesch utcai elosztóvezeték részleges cseréje volt. A munkálatok során száztíz méter hosszan cserélték ki a vezetéket. A felújításra azért volt szükség, mert a közel ötven éves vezetékekkel már egyre több probléma adódott, a tavalyi fűtési szezonban például egy meghibásodás miatt fél napig nem volt szolgáltatás ezen a területen. A vezeték cseréje emiatt már halaszthatatlan volt. A mintegy 60 millió forintos beruházást a Városüzemeltető saját forrásból valósította meg. Az elmúlt évek felújításainak köszönhetően a távhővezetékek nagy részét már kicserélték, ám az üzembiztonság érdekében még néhány helyen szükség van további rekonstrukcióra, így a következő évben is tervezik folytatni ezt a munkát.

Bakler Csaba hozzátette: mint ismerestes, tavaly októbertől a lakossági fogyasztókon kívül mindenki más számára drasztikusan, mintegy tizenhatszorosára növekedett a távhő ára Mosonmagyaróváron. A lakossági távhődíj változatlan maradt. Kizárólag az úgynevezett egyéb fogyasztókat érintette ez a drasztikus drágulás. Ide tartoznak egyebek mellett a különböző intézmények, üzletek, vállalkozások. Hozzátette: a távhő energiavételi és -eladási ára egyaránt központilag szabályozott. Az idei év elejétől némileg javult a helyzet, hiszen az egyéb fogyasztók számára felére csökkent a díj, ami aztán októbertől megint megfeleződött.

A geotermális fűtőművel kapcsolatban Bakler Csaba érdeklődésünkre elmondta: a Városüzemeltető Kft. a MESZ Mosonmagyaróvár Kft. és a Geotherm Hungary Kft. szolgáltatókkal kötött hosszútávú hőszolgáltatási szerződés keretében vásárolja az értékesített hőenergiát. A Geotherm Hungary Kft. a geotermikus energia részarányát szolgáltatja az energiaportfólióból. A vásárolt energia vételezése változatlan átadási ponton, a MESZ Mosonmagyaróvár Kft. telephelyén történik. Tájokoztatást kaptak arról, hogy a geotermális energia termelése megkezdődött, az ehhez szükséges Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közbenjárásával együtt.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti