A fagyos idő kikezdte az aszfaltot

A fagyos idő kikezdte az aszfaltot

- Kategória: Közélet

Az elmúlt hónapok hideg és csapadékos időjárása próbára tette a környék útjait. Ahogy minden évben, úgy ezen a télen is számos kátyú alakult ki, amik többsége potenciális veszélyforrás lehet az autók futóműve és kerekei számára. Az úthibák az autósok talán legalattomosabb ellenségei, olyan gyorsan és sok helyen keletkeznek egyszerre, hogy lehetetlen befoltozni őket, ráadásul csak jó időben javíthatók.

A meglehetősen csapadékos és fagyos tél, a sok sózás, valamint az enyhe és hideg időjárás gyakori váltakozása megviselte az utakat Mosonmagyaróváron is. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai folyamatosan figyelik a kátyúhelyzetet és ahol kell, azonnal beavatkoznak. – tudtuk meg Kosár Tibor ügyvezetőtől. Elmondta: a téli időjárásban csak hideg aszfaltozással tudták javítani az úthibákat. Ez a technológia csak rövidtávon nyújt megoldást, ám a balesetveszély elhárítása érekében szükség van ilyen „tűzoltó” beavatkozásokra is. Hosszú távú megoldást a meleg aszfaltozás hoz majd, a kátyúzás első ütemét a tervek szerint április elején kezdik. Az elmúlt évekhez képest az idei télen sem keletkezett több kátyú, mint korábban. Főként a rosszabb állapotú, nagy forgalmú utakon gyakoribbak a hibák. Így például a Károly utca egy-egy szakaszán, a Fertősoron, a Bauer Rudolf utcában, vagy a Kiserdő utcai Lajta-hídon van több kátyú.

Az ügyvezető hozzátette: a kevesebb úthiba annak is köszönhető, hogy az elmúlt években több utca is megújult a városban. Ezek burkolatában kevésbé okoz károkat a fagy. Az útépítési program idén is folytatódik. Hamarosan elkezdik a tavalyról áthúzódott útépítéseket, a Tiszavirág és Elza utcákban, valamint a Fazekas Mihály utca egy szakaszán. Emellett folytatódik a járdaépítés is a Fő utcán. Az elmúlt években megkezdett programot folytatva idén is több utat újítanak fel marás-aszfaltozás technológiával.

Nem csupán Mosonmagyaróvár, hanem a környék útjait is megviselte az elmúlt hónapok időjárása. Ez idő alatt összesen hét kátyúba hajtáshoz hívták a baleseti helyszínelőket. – mondta el érdeklődésünkre Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója. Ebből három történt ugyanazon az útszakaszon, a Mosonszolnok és Albertkázmérpuszta közötti úton. Hozzátette: minden évben a téli hónapokban ugrik meg az úthibák okozta balesetek száma. Máskor egyáltalán nem jellemzőek az ilyen esetek. Ám ezek szinte elkerülhetetlenek, mivel még a legnagyobb óvatosság mellett sem lehet időben észlelni a lyukakat. Ugyanis még a nagyobb úthibák többségét sem jelzi előre tábla, ráadásul a napról napra keletkező újabbakra még azok sem számítanak, akik rendszeresen közlekednek egy-egy útszakaszon.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi