Eszmecsere az átalakuló szociális rendszerről

Eszmecsere az átalakuló szociális rendszerről

- Kategória: Közélet

Az átalakuló segélyezési rendszerről, s szociális szolgáltatásokról cserélt eszmét Mosonmagyaróváron Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár az ágazatban dolgozókkal május 19-én.

Az államtitkár vendéglátója, a dr. Nagy István országgyűlési képviselő vezette találkozón rövid tájékoztatást adott a március 1-je óta bekövetkezett változásokról. Mint elmondta ettől a dátumtól kezdve nem segélyezésről, hanem szolgáltatásról beszélünk.

Szerinte elsősorban a gyermekkorban lévőknél kell erősíteni a szolgáltatásokat. Ezért van szeptembertől kötelező óvoda, ingyenes gyermekétkeztetés. Ennek kiterjesztését tervezik az általános iskola alsó tagozatára is.  Feladatként jelölte meg a nyári szünidős étkeztetés kötelező megszervezését. Elmondásaként januártól erősítik a gyermekjóléti szolgáltatásokat. Az aktív korban lévőknél a munkaképes embereknek dolgozni kell, ezek aktivizálása a feladat. Az időskori biztonság hangsúlyozása mellett kiemelte, hogy a nyugdíjak reálértéket sikerült megőrizni, mint ahogyan a nők negyven éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának a lehetősége is megmarad.

– Március 1-jétől egyértelmű, hogy mi az önkormányzati, s mi az állami felelősség – mondta, szerinte az elmúlt időszak a tapasztalatok szerzéséé, s az év végén, a jövő év elején visszakerül a kormány elé a törvény, s ha kell újragombolják a kabátot.

Szó esett a bérezésről is, s az ágazatban uralkodó rossz hangulatról. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány elkötelezett a béremelésben, s az életpályamodell bevezetésében. Ebben a szakmai munkakörökben dolgozók az érintettek. A tárca már rendelkezik kidolgozott bértáblával és az életpályamodellre is van javaslata. Már csak a döntés hiányzik.

Dr. Árvay István polgármester hozzászólásában figyelmeztetett, nincs idő. Ebben a térségben és a városban a belső migráció is gondot okoz, az ellátást itt veszik igénybe a migránsok, miközben adott esetben két napi osztrák bérükkel azonos havi fizetést kapnak az itt dolgozók.  – Szeretnénk jó színvonalon működtetni a rendszert, de lassan nem lesz már kivel – mondta. Majthényi Tamás, Halászi polgármestere ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehet egyformán kezelni a térségeket. Cseh Benjámin, Dunasziget polgármesterének kérdésére, amely szerint mi lesz, ha év közben elfogy a pénz, az államtitkár elmondta, felülről nyitott a rendszer, s öt milliárd forint a tartalék.

Az egy órásra sikeredett szakember találkozó összefoglalójára dr. Nagy István vállalkozott, aki a tapasztalatszerzés fontosságát hangsúlyozta.

Böröndi Lajos (Fotó: Balassa Tamás)

 2015/10

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti