Magyarország Velencéjévé válhatunk – Átadták a Lajta sétányt és a zsilipet

Magyarország Velencéjévé válhatunk – Átadták a Lajta sétányt és a zsilipet

- Kategória: Közélet

Mosonmagyaróvár városa és a vízisport egyesület még 2010-ben pályázott  a Malom-ági Lajta  vízisportokra alkalmassá tételére. A projekt 2013 végére 362 millió forintból valósult meg. Ezt követően a vízügyi igazgatóság felújította a Lajta- zsilipet, ez a felújítás ért véget nemrég.  Az önkormányzat célul tűzte ki, hogy  a folyó teljes városi szakasza mentén sétányt, a városon keresztül húzódó túravonalat épít ki. Ennek első szakaszát a Lapcom Kiadó közösségi kampánya segítségével  elkészít­tet­te. Ezt a száz méteres szakaszt, s a Malom-ági Lajta zsilipet adták át a városlakóknak május 16-án ünnepélyes keretek között.

Az ünnepélyes átadáson dr. Árvay István polgármester elmondta, hogy a létesítmény kettős funkciót láthat el. Az itt élő lakosságot közelebb viheti a vízhez, s az összefüggő  sétány egyes, pontszerűen kialakított impozánsabb helyszínei rendezvények lebonyolítására is alkalmasak lesznek.

A Lapcom Kiadót Vida István szerkesztőségvezető képviselte, aki a vizes kampány egyik mozgatója volt.

– A Kisalföld célja ezzel az, hogy vezessük vissza Lajtát a városlakók mindennapjaiba. E cél reményeink szerint sok helyi polgárt és támogatót megmozgat. Kampányunk keretében buzdítunk mindenkit, használja ki a vízpartokat, épüljenek, szépüljenek ott a teraszok. Legyünk hazánk kis Velencéjévé! – írta a napilap a rendezvényről tudósítva.

Az eseményen több felajánlást is tettek a jelen lévő cégek vezetői, s remélhetőleg valóban hamarosan mindenkié lesz a Lajta, s a folyó nem csak átfolyik Mosonmagyaróváron, hanem meghatározó szerepet tölt be a város életében.

Az átadást követően a jelenlévők bekapcsolódtak a Te szedd! hulladékgyűjtési akcióba.

zsilip1

Balassa Tamás felvételei

2015/10

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti