Elkezdődött a Mofém-kultúrház felújítása – Év végére elkészül a rekonstrukció

Elkezdődött a Mofém-kultúrház felújítása – Év végére elkészül a rekonstrukció

- Kategória: Közélet

Az elmúlt hetekben megtörtént a munkaterület átadása a kivitelezőnek, aki már el is kezdte a felújítást és a tervek szerint az év végére elkészül az egykori Mofém-kultúrház teljes rekonstrukciója. A mintegy félmilliárd forintos beruházás eredményeként a pincétől a padlásig megújul az egykor szebb napokat látott intézmény.

Hosszú ideje áll kihasználatlanul az egykori Mofém Katona József Művelődési Ház. A létesítmény évtizedekkel ezelőtt szerves része volt a Mofém-telepiek – sőt, a város minden lakója – életének. Az épület azonban már több mint egy évtizede üresen áll és vár a jobb sorsra. Ez a várakozás most úgy tűnik, véget érhet, hiszen megindult a létesítmény rekonstrukciója.

Az önkormányzat már korábban megvásárolta az épületet, majd közel félmilliárd forintos támogatást nyert, hogy újra kulturális központot alakítson itt ki. Az elmúlt évben elkészültek a rekonstrukció tervek is, amit követően aztán kiírták a közbeszerzési pályázatot a felújításra. Ebben az elmúlt év végén hirdettek eredményt, így a napokban megkezdődhetett a kivitelezés.

Amint azt Pollhammer Jenőtől, a Movinnov Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: a nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként egy helyi vállalkozás, a Szabó és Társa Kft. végzi el az épület teljes felújítását. A nettó mintegy 483 millió forintos beruházás során az egykori kultúrház a pincétől a padlásig teljesen megújul. A munkaterületet a minap adták át a kivitelezőnek, akinek az év végéig kell végeznie a felújítással. Emellett egy újabb közbeszerzési pályázatot is kiírnak majd a különböző színpadtechnikai és egyéb eszközök beszerzésére.

Az ügyvezető elmondta: az épület meglehetősen rossz állapotban van, hiszen több mint egy évtizede áll üresen és azt megelőzően sem végeztek rajta nagyobb rekonstrukciót. Az elvégzett statikai vizsgálat eredménye alapján még az elmúlt évben elbontották az udvari részen állt toldalék épületet, ugyanis a szakemberek szerint ezt nem lehetett volna gazdaságosan felújítani. A főépületet azonban eredeti állapotába állítják vissza. A beruházás során kicserélik egyebek mellett az épület elöregedett elektromos hálózatát, a gépészetet, megtörténik a tető teljes felújítása, valamint a díszterem padozatának cseréje is. Kisebb belső átalakítások történnek majd az emeleti részen, ahol üvegfalakkal elválasztható kisebb helyiséget hoznak létre.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti