Dr. Árvay István: „Tartalékaink egy évre biztosítanak fedezetet a működéshez”

Dr. Árvay István: „Tartalékaink egy évre biztosítanak fedezetet a működéshez”

- Kategória: Közélet

A város működése nincs veszélyben, ám az önként vállalt feladatokat, így például a sport- és civil szervezetek támogatását, illetve a tervezett fejlesztéseket befolyásolhatja a járványhelyzet. Egyebek mellett erről is beszélt dr. Árvay István polgármester a Mosonvármegyének adott interjúban.

A járványhelyzet az elmúlt évben is nagy kihívások elé állította a mosonmagyaróvári önkormányzatot. Az azóta bevezetett intézkedések ezt tovább fokozták. Ilyen volt például az iparűzési adó mértékének felére csökkentése. Milyen kilátásokkal néz a 2021-es év elé Mosonmagyaróvár?

Szerencsére előnnyel indulunk azokkal a településekkel szemben, amelyek a korábbi években nem tudtak tartalékot képezni a költségvetésükben. Mosonmagyaróvár ebből a szempontból jó helyzetben van, hiszen jelentős a város megtakarítása. A város működése nincs veszélyben, ehhez hitel felvételére nem kényszerülünk. Tartalékaink egy évre biztosítanak fedezetet a működéshez, így ebben az évben elsősorban a kötelezően ellátandó feladatainkra koncentrálunk.

Milyen mértékű kieséssel számolnak?

Az intézményi bevételek elmaradása mellett a gépjárműadó elvonása, a közterület használati,- illetve a parkolási díjak elmaradása több mint félmilliárdos kiesét jelentett az önkormányzatnak az elmúlt évben is. Ehhez társul most az idegenforgalmi adóból származó bevételek hiánya, illetve az iparűzési adó megfelezése. A városban iparűzési adót fizető mintegy kétezer-ötszáz vállalkozásból, alig több mint ötven maradt, akik az eddigi két százalékos mértéket fizetik az idén. A többi cég ennek felével járul hozzá a város 2021-es büdzséjéhez. Ez további több mint egymilliárd forintos bevétel kiesét jelent az önkormányzatnak. Ebből a városlakók semmit sem fognak érezni, hiszen a városfenntartás továbbra is a korábbi jó színvonalon működik, erre biztosítottak a szükséges források. Bízom benne, hogy a 25 ezer lakos alatti települések veszteségkompenzálásához hasonlóan Mosonmagyaróvár is részesül állami támogatásban, ugyanis enélkül igen jelentős mértékben meg kell kurtítanunk a támogatási és fejlesztési előirányzatokat.

Akkor honnan hiányzik majd ez a pénz?

A helyi adókból származó bevétel az, amit korábban szabadon felhasználhatunk, például fejlesztésekre, pályázati önrészre, civil szervezetek, sportegyesületek, rendezvények támogatására, vagy akár tartalék képzésre. Amennyiben évközben nem változik a finanszírozás, ezen önként vállalt feladatok többségére nem jut elég forrás a költségvetésből. A sport- és civil szervezetek támogatását, a városi rendezvényeket, illetve a korábban tervezett közlekedési fejlesztéseket, csomópont átalakításokat érintheti ez a bevétel kiesés. A város jó adóerő képessége miatt az elmúlt időszakban számos feladatot nem finanszíroztak központilag. Bízunk benne, hogy a különleges helyzetre való tekintettel ezen változtatnak. A kialakult helyzet miatt a civil szervezeteknek, sportegyesületeknek közvetlenül megszólítani a város gazdasági szereplőit. Az önkormányzat azonban ehhez minden segítséget megad.

A járványhelyzet miatt hónapok óta nem ülhetett össze a képviselő-testület, így egy személyben kell mindenről döntenie a polgármesternek. Milyen kardinális kérdésekben kellett határoznia az elmúlt időszakban?

Igyekszem minden fontosabb kérdésben előzetesen kikérni a képviselők véleményét. Ilyen volt a tervezett adóemelés, vagy például a Móra Ferenc Általános Iskola ingó, ingatlan vagyonának átadása a Német Nemzetiségi Önkormányzat részére. Legutóbb a helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatban kellett fontos döntés hoznom. Az erre kiírt pályázatunk sajnos eredménytelenül zárult. Ez azzal fenyegetett, hogy februártól megszűntek volna a helyi buszjáratok Mosonmagyaróváron. Ezért polgármesteri hatáskörben arról kellett rendelkezni, hogy az átmeneti időszakban is biztosított legyen a tömegközlekedés. A város idei költségvetéséről viszont nem szeretnék egy személyben dönteni. Február 15-ig kell beterjeszteni a javaslatot és március közepéig kell megalkotni az erről szóló rendeletet. Bízom abban, hogy addig összeülhet a testület és minden képviselő elmondhatja a véleményét a tervezetről. Természetesen a járványhelyzet ellenére folyamatosan zajlik a költségvetés előkészítése, több olyan tényező van, amely folyamatosan változtatja előirányzatainkat.

Sok bizonytalanság a járványhelyzet miatt. Miként tudják így összeállítani a költségvetést?

Egyelőre fél évre tervezünk előre. A támogatások esetében ez azt jelenti, hogy a korábbi mérték ötven százalékát tervezzük be a költségvetésbe és félévkor újra értékeljük a kialakult helyzetet. Amennyiben év közben javul a finanszírozás, úgy visszatérhetünk egy magasabb támogatási arányhoz és elővehetjük az előkészített fejlesztési terveinket.

Említette, hogy a kötelező feladatok ellátása mellett másra nem igazán jut pénz. Számolnak azért fejlesztésekkel idén is?

Természetesen tervezünk fejlesztéseket, útépítéseket. Ezek mértékét a rendelkezésre álló forrás határozza majd meg. Ezzel együtt több állami finanszírozású beruházás is megindul idén. A tervek szerint megkezdődik a tehermentesítő út déli szakaszának megvalósítása, a vasúti felüljáró, ipari út és egyéb létesítmények megépítésével. Ugyancsak megindul a tanuszoda létesítése a Városközpontban, ehhez a munkaterület átadása tavaly december végén megtörtént. Megkezdődik továbbá egy munkacsarnok építése, amit az MKC utánpótlás nevelésre hasznosít majd. . A TOP pályázatok közül utolsóként elindul a vízisporttelepen egy központi épület megvalósítása, eredményes közbeszerzést követően megindulhat az új bölcsőde építése a Terv utcában és több kisebb pályázatunk megvalósítására is sor kerül. A közlekedési infrastruktúrát idén elsősorban a közútkezelővel közös beavatkozásokkal szeretnénk javítani.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának