Bélásért kölcsön nyakkendő a Mokkában

Bélásért kölcsön nyakkendő a Mokkában

- Kategória: Közélet

Múltidéző rovatunkban ezúttal a hatvanas-hetvenes években a szórakozni vágyók „Mekkájának” számító Mokka Presszó első éveit idézzük fel. A ma már idősebbnek számító korosztályból szinte mindenkinek vannak jó emlékei erről a helyről. A legendás Mokka Presszó emlékeit Markó Béla segítségével idézzük fel.

Retro rovatunkhoz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ezt folyamatosan bővítve a nagyközönség előtti is bemutatja „Mosonmagyaróvár Retro” címen a legnagyobb közösségi oldalon. Ebben a témában Ferencz Tibor az elmúlt időszakban több könyvet is megjelentetett már. Tavaly írta meg Mosonmagyaróvár vendéglátásának történetét, majd „Mosonmagyaróvár régi fényképeken, képeslapokon I.”, legutóbb pedig „Mosonmagyaróvár kereskedelme és vendéglátása képekben” címmel jelent meg kötete, amik még korlátozott számban kaphatók. (Könyvek megvásárolhatók a Huszár Gál Városi Könyvtárban , a Pergamen Papírboltban, Vecsey Tamás órásmesternél, a Puci és Gábor papírboltban, valamint a Fehér Ló Közösségi Házban)

retro_mokka003

A mai Régi Vámház téren működött létesítmény helyén azelőtt hosszú időn át az Arany Ökör vendéglő üzemelt, ami aztán 1963. novemberében zárt be. Az alapos renoválást és átalakítást követően egy évvel később nyitották meg Mokka Presszót első osztályú zenés helyként, amihez egy hangulatos terasz is tartozott.  A nyitáskor az egység vezetője Tóth Béláné (Pannika) volt, helyettese Szabadosné Irma, a pincérek pedig Csernák Emil, Markó Béla, Gulyás Katalin és Venesz János. A pultosok Réti Brigitta, Gerstweilerné Kati, Farkas Marika, Szűcs Béláné Márti, a felírók pedig Szigetiné Katona Gabriella és Farkas Ilona voltak.

retro_mokka002

Néhány ár az akkori kínálatból: fél deci kecskeméti barackpálinka 14,30 forint, fél deci cseresznyepálinka 10,70  forint, narancs bambi 2,20 forint, Ászok sör 7,90 forint, Pilsen sör 22,10 forint, egy deci Randevú vagy Hangulat koktél 8,80 forint, Törley pezsgő 77,40 forint, egy üveg Egri bikavér 46,20 forint. A csoki rolád 2,80, az Opera desszert 3,30, a Malomkerék 4,30, a habroló pedig 1,30 forint volt.

retro_mokka001

A Mokka Presszó első éveit az akkori egyik felszolgáló, Markó Béla segítségével idézzük most fel, aki több éven át dolgozott a presszóban. Markó Béla hosszú időt töltött a vendéglátásban, dolgozott például a győri Hungária Étteremben és a Vörös Csillag Szállóban is, de Mosonmagyaróvár szinte minden legendásnak számító egységében is eltöltött hosszabb-rövidebb időt, így az Arany Ökörben, a Vasúti Étteremben, a Fekete Sasban, vagy Széchenyiben is. Pályája elején a szakma ifjú mestere cím arany fokozatát is elnyerte. Mint mondta: a Mokka nyitását óriási várakozás előzte meg.  Csak asztalfoglalással lehetett bejönni az első napokon. Ám az érdeklődés később sem csökkent, szinte minden este teltház volt. Markó Béla mint mondja: a felszolgálók alapfizetése hatszáz forint volt, akkor, ami aztán hosszú ideig nem is emelkedett, mondván borravalós állásuk van. A fogyasztás után ugyanis jutalékot kaptak, az ételekért többet, az italokért kevesebbet.

retro_mokka004

Markó Béla hozzátette: abban az időben szigorú öltözködési és viselkedési szabályok vonatkoztak a vendégekre. A férfiak részére kötelező volt a zakó és nyakkendő viselete. Éppen ezért abban az időben a hely egyik meghatározó figurája volt Rudics József ruhatáros. Az ő feladata volt többek között, hogy mindenki a megfelelő öltözetben jöjjön be az egységbe. A Mokkába gyakran megfordultak a gazdászhallgatók, akik sokszor garbóban jöttek. Nekik egy bélásért – 2 forintért – nyakkendőt kölcsönzött a ruhatáros.

Markó Béla elmondta: hétfő kivételével minden nap volt élőzene, Haász István és zenekara játszott. Emiatt nagyon sokan jöttek, annak ellenére, hogy ilyenkor húsz százalékos zenés felárt számoltak fel az italokra este hat után. A forgalom hétvégéken volt nagyon magas, ezért hétköznapokon – hogy akkor is többen legyenek – különféle műsoros esteket szerveztek. Számos ismert művész lépett fel abban az időben a Mokkában, többek között Mary Zsuzsi, Bárdy György, Básti Lajos, Szuhai Balázs, Ernyei Béla, Váczi Mihály író, vagy Havasi Viktor zeneszerző. Ezek az estek mindig teltházasak voltak.

A kulturális rendezvények mellett kiemelkedő, hogy itt volt például a városban először sztriptíz műsor is. De a népszerű rádióműsor, a „Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben” is egy alkalommal élő adásban jelentkezett a Mokkából. A presszó az 1980-as évek közepén zárt be. Ezt követően Tropical Disco néven nyílt meg újra a hely, ahol a belépő 50 forint volt, amiből 30 forintot fogyaszthattak le a vendégek. Abban az időben a megye egyik legfelkapottabb helye volt, Ausztriából, Győrből, Sopronból és a környező településekről jártak ide a szórakozni vágyók. Az 1990-es évek elején aztán felújították és modernizálták az épületet, ami Arany Ökör Étterem néven néhány évig üzemelt. Jelenleg pénzváltó, könyvesbolt és ingatlaniroda működik az egykor legendás épületben.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem