A sok koromtól begyulladhat a kémény

A sok koromtól begyulladhat a kémény

- Kategória: Közélet

A fűtési szezon kezdetén ismét nagy hangsúlyt kell fektetni a tüzelő berendezések, kémények állapotára. Noha a katasztrófavédelem minden évben felhívja a figyelmet a fűtés veszélyeire, még  mindig előfordulnak a fűtéssel kapcsolatosan kialakult tűzesetek a környéken.

A tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények karbantartásának fontosságára és a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire figyelmeztet a fűtési szezon kezdetén a katasztrófavédelem. Amint azt Szilágyi János tűzoltó alezredestől, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk: a folyamatos figyelemfelhívások ellenére, sajnos minden évben történnek a tüzelő berendezések, vagy kémények nem megfelelő állapota, illetve használata miatti tűzesetek, szén-monoxid mérgezések.

Az egyik legfontosabb, hogy a tüzelőberendezés közelében nem szabad éghető anyagot elhelyezni. Az elmúlt évben is több olyan tűzeset történt, amikor a pincében, a kazán mellett felhalmozott éghető anyagok kaptak lángra a hő, vagy egy szikra miatt. Legalább ennyire fontos a kályhák, kazánok, kémények rendszeres felülvizsgálata is. Sok esetben fordul elő, hogy a lerakódott korom, kátrány gyullad be. Az elmúlt fűtési szezonban is többször kellett emiatt vonulniuk a tűzoltóknak. Egy alkalommal például az egyik városközponti társasházban füst borította el szinte az összes lakást. Kiderült, az egyik lakó rendszeresen műanyag palackokkal tüzelt a cserépkályhában, ami miatt nagy mennyiségű éghető anyag rakódott le a kályha belsejében. A fűtési szezon elején aztán ez a kátrány lángra kapott és füsttel árasztotta el a gyűjtőkéményen keresztül az összes lakást. Az alezredes felhívja továbbá a figyelmet a megfelelő tüzelőanyagra, hiszen például a túl nedves fa is hasonló problémákat okozhat.

Szilágyi János hozzátette: a tüzelő berendezések mellett fontos a kémény állapotára is figyelni. Az elhanyagolt kémény, lerakódott korom könnyen meggyulladhat. Az elmúlt évben is adtak munkát a tűzoltóknak kéménytüzek.  Az alezredes figyelmeztetett a szénmonoxid-mérgezés veszélyére is, amelyek megelőzhetőek a fűtőberendezések, kémények rendszeres ellenőrzésével, karbantartásával, a szükséges levegő utánpótlás biztosításával. Növelhetjük a biztonságot megfelelő minőségű szénmonoxid-érzékelő felszerelésével is. Szerencsére az elmúlt években a környéken nem történt ilyen tragédia. Ez egyebek mellett annak is köszönhető, hogy egyre többen használnak szén-monoxid érzékelő berendezést. Ezek az eszközök sok esetben mentettek már életet a környéken is. Fontos az is, ha a tüzelőberendezés a lakásban van, mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő. A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan a minél jobb légzárású nyílászárók beépítésére törekednek, azonban ezek a veszélyt is fokozzák. Azzal együtt, hogy kizárjak a hideget, az oxigén is kinnreked. Történt már emiatt szén-monoxid mérgezés. Éppen ezért fontos szakemberrel konzultálni az energetikai korszerűsítés előtt.

futes002

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint