A posta épületébe költözött a levéltár

A posta épületébe költözött a levéltár

- Kategória: Hírek, Közélet

Új helyre költözött a közelmúltban a Mosonmagyaróvári Fióklevéltár. Az áthelyezésre azért volt szükség, mert a helyi Piarista-iskola régóta helyhiánnyal küzd és a bővítést a levéltár Városház utcai ingatlana felé kívánta megoldani. Még 2020. decemberében született kormányhatározat az épület oktatási célra történő hasznosításáról. Így a levéltár archívuma számára új, alkalmas épületet kellett találni Mosonmagyaróváron.

„A Mosonmagyaróvári Fióklevéltár gyűjteményének új helyre költöztetése komoly kihívást jelentett intézményünk számára.” – mondta el portálunk érdeklődésére Selmeczi-Kovácsné Dancsecz Mónika, a Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltárának igazgatója. Hozzátette: olyan épületet kellett találni a városban, amely lehetőséget biztosít a jelenlegi archívumi anyag befogadására, valamint a továbbiakban bővítésre is esélyt nyújt. Emellett szeretnének közösségi tereket kialakítani, azon céllal, hogy a helyi és környékbeli lakosság számára izgalmas, tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak, továbbá kutatóikat és ügyfeleiket – a korábbiakhoz képest – méltóbb körülmények között fogadhassák. Az igazgató mint mondta: ennek megfelelően kezdték el a keresést és megszerezték dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselő támogatását is. Közös erővel sikerült elérni, hogy a Mosonmagyaróvári Fióklevéltár beköltözhetett az Erkel Ferenc utcai postaépület eddig használaton kívüli részébe.

Selmeczi-Kovácsné Dancsecz Mónika kiemelte: az új hely több szempontból megfelelőbb, mint a régi és számos tervük megvalósítására is alkalmas. Egyrészt közel ezer négyzetméterrel nagyobb alapterület áll rendelkezésükre, így kintlévőségeik nagy részének beszállítását jövőre elkezdhetik és a kor elvárásaihoz méltó kutatótermet, ügyfélfogadó helyiséget, valamint dolgozószobákat alakíthatnak ki. Kiemelendő, hogy az iratanyag a régi helyen állományvédelmi szempontból sok veszélynek volt kitéve, a jelenlegi tárolási körülmények jobbak és a levéltári gyűjtemény hosszútávú, biztonságos megőrzése a felújítási munkálatok befejezését követően biztosított lesz.

Az igazgató hozzátette: egy levéltár költöztetése komoly szervezési, előkészületi munkálatokat igényel és a lebonyolításhoz speciális eszközökre van szükség. A közel 2500 iratfolyóméternyi gyűjtemény minden dobozát, kötetét, térképét, tékáját át kellett nézniük, közérthetően leltározni. A munkafolyamatot tavaly májusában kezdték el a győri kollégák bevonásával és összesen nyolc munkatárs intenzív, kitartó munkájával érték el, hogy 2022. őszén elkezdődhetett a gyűjtemény költöztetése az Erkel Ferenc utcába.

A vezető elmondta: a fióklevéltárban őrzött iratanyagról elmondható, hogy a történeti Moson vármegye, valamint Magyaróvár, később Mosonmagyaróvár város területén a XVI. századtól keletkezett maradandó értéket magában hordozó dokumentumok gyűjteménye. A 18 ezer doboz és 10200 kötet mellett térképek is találhatók a gyűjteményben, illetve büszkék a régi polcrendszerükre is. Ezt nem cserélték le modern tárolókra, megőrizték és egy antik szobában állítják ki a felújítást követően. Terveik között szerepel, hogy ezen helyiséget elődükről, Mihály Ferencről nevezik el.

Selmeczi-Kovácsné Dancsecz Mónika érdeklődésünkre elmondta: intézményük sokrétű tevékenységével járul hozzá az emberek információhoz jutásához. Nem csupán a tudományos igényű kutatások során feltárt tények ezek, hanem olyan adatokhoz való hozzáférés is, amelyek korunkban létfontosságúnak számítanak egy ember életében és általában közigazgatási eljárások során használják fel. Lakóházak alaprajzait, tanulmányok elvégzését bizonyító dokumentumokat, a nyugdíj megállapításához szükséges munkaviszony igazolásokat, telekkönyvi bejegyzéseket, esetleg névváltozásokat igazoló jogbiztosító iratok másolatait tudják előkeresni. Napjainkban ezeket a hatóságok kizárólag elektronikus felületeken kérik ki, a magánszemélyek viszont továbbra is igényelhetik személyesen vagy postai úton. Tapasztalataik szerint a lakosság részéről egyre többen az ügyfélkapus rendszert használva keresik meg a levéltárat. Sajnos a kutatószolgálat jelenleg zárva tart, de bíznak abban, hogy a felújítási munkálatokat követően méltó körülmények között fogadhatják régi és új kutatóikat.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit