Ötszáz beteg egy hónap alatt az ügyeleten – Az orvosi kamara szerint vannak problémák az új rendszerrel

Ötszáz beteg egy hónap alatt az ügyeleten – Az orvosi kamara szerint vannak problémák az új rendszerrel

- Kategória: Hírek, Közélet

Megváltozott az orvosi ügyeleti ellátás márciustól Mosonmagyaróváron és a környező településeken. Míg korábban három helyen fogadták ügyeleti időben a betegeket, ez most egy helyre korlátozódott, a háziorvosi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat látja el.

Az Országgyűlés által 2022. decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan megkezdődött az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Ennek keretében az új alapellátási ügyeletet vezették be márciustól Mosonmagyaróváron és a vonzáskörzetében.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap délután 4 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Ezután a mentőszolgálat sürgősségi ügyeletét lehet hívni. A sürgősségi ügyelet Mosonmagyaróváron a Csaba utcában, a mentőállomással szemben működik hétköznap délután 4 órától este 10-ig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8-tól délután 2 óráig.

Az 1830-as telefonszámra a hívások a megyei mentésirányító központba érkeznek, ahol a szakemberek kikérdezik a beteget és eldöntik, hogy milyen segítségre van szüksége. Beküldhetik az ügyeletre, de ha olyan rosszul van, hogy nem tud bemenni, a lakására küldenek egy ügyeleti kocsit és az orvos az otthonában látja el. Ha pedig súlyos a panasz, azonnal mentőt küldenek hozzá. A tájékoztatás szerint így az ügyeleti ellátás sokkal egyszerűbb, átláthatóbb lett a betegek szempontjából is.

Az új ügyeleti rendszer elmúlt egy hónapos tapasztalatiról kérdeztük az Országos Mentőszolgálatot. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője arról tájékoztatott, hogy Mosonmagyaróvár új egységes alapellátási ügyeletét az első hónapban több mint ötszázan vették igénybe, főként enyhébb vérnyomás és felsőlégúti infekciós panaszokkal. Nem kellett átcsoportosítani, a helyi és környékbeli háziorvosok részt vesznek az ügyeletben. A hatékonyság szempontjából az új rendszer működésére vonatkozó tapasztalatok egyértelműen pozitívak.

„Sajnos ezen a területen mi sok mindenről mást érzékelünk.” – hangsúlyozta portálunk érdeklődésére dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei elnöke. Hozzátette: „Sok kérdés felvetődik ebben az ügyben. Például hétköznap esete 10 után, illetve hétvégén délután 2 óra után kik látják el a betegeket az ügyeleten. A gyerekeket kik látják el? Van-e tapasztalatuk, milyen képzést kaptak a gyermekellátásra?”

Az elnök elmondta: eddig is ment mentő, ám most többször megy, mint a korábbi rendszerben. Tudomásuk szerint Zalából sőt, Szegedről is jött ide mentős kolléga és egység segíteni. Emellett a háziorvosokkal még mindig nem tudtak megegyezni korrekt szerződésről. Csak azért dolgoznak, mert sajnálják a betegeiket.

„Nem lett egyszerűbb és átláthatóbb sem a betegek szempontjából az ügyeleti ellátás. Jól működő rendszerek szűntek meg Jánossomorján és Mosonmagyaróváron is. Ráadásul a kórház beomlása miatt nincs hova küldeni a betegeket, mehetnek Győrbe minden problémával, amit korábban helyben megoldottunk. Ez senkinek sem lett jobb.” – tette hozzá dr. Szijjártó László.

Az elnök hangsúlyozta: a MOK és a háziorvosok is változatlanul készek az ügyelettel kapcsolatos kérdésekről érdemben tárgyalni a döntéshozókkal, hogy a felmerülő problémákra közösen találjanak megoldásokat.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az