Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon – Különleges kiállítás nyílt a Felsch Központ előtti gömbsátorban

Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon – Különleges kiállítás nyílt a Felsch Központ előtti gömbsátorban

- Kategória: Hírek

Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon – ezzel a címmel nyílt meg szombat délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum országjáró gömbsátrában berendezett kiállítás Mosonmagyaróváron a Flesch Központ előtti téren.

A kiállítás címe utal arra, hogy az I. világháborút lezáró békerendszert a győztesek hozták – a vesztesek megkérdezése nélkül. A kiállításban megjelenő pengék is erre emlékeztetnek: valami végleg megváltozott Európa életében. A tárlat másik szimbóluma, a méhsejt pedig az összetartozásnak és a közösség legkisebb egységének, a családnak a szimbóluma, amely a háború lezárásával mégis lehetőséget kapott az újrakezdésre.

A kiállítás megnyitóján Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a tárlata azt mutatja be, hogy a nehézségek mellett Magyarország miként tudott meglepően hamar talpra állni. A 19 méter átmérőjű, 300 négyzetméteres, félgömb alakú sátorban a látogatók nemcsak megnézhetik, elolvashatják, milyen lehetett száz évvel ezelőtt élni, hanem átérezhetik, milyen volt akkoriban a mindennapi élet. A vándorkiállításon ugyanis a századelő jellegzetes, stilizált tereiben találhatják magukat, életnagyságú, újszerű, interaktív installációk között. Ezt a célt szolgálja a tárlat szokatlansága is, hiszen nem a Magyar Nemzeti Múzeum falai között rendezik meg, hanem abban a térben, ahol az emberek mindennapi életüket élik.

Dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a Trianoni békeszerződés eredményeként Moson vármegye elveszítette területének csaknem hatvan százalékát, lakosságának pedig felét. Hozzátette: 1945 és 1990 között Trianon és következményei felejtésre és az emlékezetből való kitörlésre ítéltetett. Az elmúlt tíz évben azonban jelentős nemzetpolitikai eredményeik születtek. Az alpolgármester hangsúlyozta: „Trianon nem egy lezárt dolog, hanem egy máig tartó folyamat. A döntést és annak következményeit ugyan nem lehet meg nem történté tenni, de ma is feladatunk a felvilágosítás, a téma személyessé tétele, veszteségeink érzékeltetése és a lelki megerősítés is.”

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az első világháború végképp lezárt egy korszakot, aminek legnagyobb vesztese az az ország lett, amelynek területén a fegyverletételt követően nem voltak idegen csapatok. Nem a csatatereken vesztett Magyarország, hanem a béketárgyalások termének zöld asztalánál. Egy tárgyaláshoz mindig két fél kívántatik. Ehhez képest a magyar felet meg sem hallgatták, csak az ítéletet közölték vele. A halálos ítéletet. Mivel látható és tudható volt a maradék ország életképtelensége, eltörlésünk volt a valódi cél. A miniszter kiemelte: az a feladatunk a mában, hogy mindazon örökséget, amit kaptunk, hogyan tudjuk előnyünkre fordítani és miként tudunk ebből a mai magyarságának értéket, erőt és jövőképet kovácsolni. Az évszázados történetet fel kell eleveníteni és emlékeznünk kell. Ez az interaktív kiállítás erre is figyelmeztet. Tudást, erőt adhat a fiatalabb korosztályoknak. Az a nemzet pedig, amelyik eltörli, elfelejti múltját, nem méltó arra, hogy fennmaradjon.” – mondta dr. Nagy István.

A különleges gömbsátorban berendezett egyedi látványvilágú, érzelmekre is ható kiállítás november 13-ig látható délelőtt 10-től este 8 óráig a Flesch Központ előtt. A tárlat megtekintése ingyenes! Mivel zárt térről van szó, a járványügyi intézkedéseket betartva a kiállítótérbe csak MASZKBAN lehet belépni. Kérik a látogatókat, ezt hozzák magukkal. A belső terekbe egyszerre csak meghatározott számú embert tudnak beengedni.

 

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos