Kevesebb mint felére csökkent a balesetek száma

Kevesebb mint felére csökkent a balesetek száma

- Kategória: Közélet

A tavalyi évhez képest jelentős mértékben, közel hatvan százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma idén az első tíz hónapban Mosonmagyaróváron és a környék útjain. A rendőrség az őszi időjárással megváltozott útviszonyok veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Ötvenhét százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az év első tíz hónapjában a környék útjain, mint egy évvel korábban. – tudtuk meg Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Elmondta: a halálos balesetek harmadával csökkentek a tavalyihoz képest, míg súlyos sérüléses balesetekből feleannyi volt, mint tavaly. A közúti balesetekben hatvankét százalékkal kevesebben sérültek meg és feleannyian haltak meg, mint az előző évben. Az alezredes kiemelte: örvendetes, hogy ebben az időszakban nem történt olyan személyi sérüléssel járó baleset, aminek okozója ittas volt. Anyagi káros balesetből azonban több is bekövetkezett, ahol kiderült, hogy az okozó alkoholt fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült. Az ilyen balesetek tizenhat százalékában volt ittas az okozó. Éppen ezért a rendőrség az elkövetkezendő időszakban is különös figyelmet fordít az ittas vezetők kiszűrésére. Ennek érdekében továbbra is rendszeresen tartanak majd úgynevezett „finn módszeres” ellenőrzéseket, ami során egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítanak és megfújatják a sofőrrel az alkohol szondát. Ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyermekülés – megfelelő használatára, hiszen ezekkel nagymértékben csökkenthető a sérülések foka egy baleset bekövetkezésekor.
Míg a korábbi években az elsőbbségadás elmulasztása volt a fő baleseti ok, addig idén gyorshajtás miatt történt a legtöbb karambol. Éppen ezért továbbra is nagy hangsúlyt fektet a rendőrség a sebesség ellenőrzésre.

Makó László felhívta a figyelmet az őszi időjárással megváltozott látási- és útviszonyokra. A korai sötétedés miatt még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő láthatóságra a kerékpárosoknak és gyalogosoknak egyaránt. A gépjárművezetők részéről pedig fontos az autó felkészítése a megváltozott időjárási viszonyokra. Ellenőrizni kell az ablaktörlőlapátok állapotát, az ablakmosó folyadékot, a világítóberendezések működését és noha nem kötelező, de ajánlott a téli gumiabroncs használata a jobb tapadás és rövidebb fékút érdekében.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint