Okos parcellakő mutatja a védett sírokat a magyaróvári temetőben

Okos parcellakő mutatja a védett sírokat a magyaróvári temetőben

- Kategória: Hírek, Közélet

A Nemzeti Örökség Intézete, a mosonmagyaróvári önkormányzat, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, az Óvári Gazdászok Szövetsége valamint dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője közösen adták át a magyaróvári temetőben a Nemzeti Sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövet, valamint avatták fel Dr. Masch Antal felújított jelképes síremlékét.

Dr. Nagy István köszöntőjében kiemelte: fontos, hogy Mosonmagyaróvár életében is legyenek olyan példaképek, biztos alapok, amelyre a mindennapjainkat tudjuk építeni. Amik identitást és erőt adnak mindannyiunk számára. Ezek az identitáspontok azt szolgálják, hogy az utókor miként gondolkodik, hogyan rója le tiszteletét az elődök munkája iránt. Láthatjuk, hogy azok a professzorok, akik az akadémián tevékenykedtek, mennyi mindent tettek Mosonmagyaróvárért. Befolyásolták egész Kárpát-medence agráriumát és teremtették meg a magyar agrárfelsőoktatás nyelvezetében, tudományos alapjaiban azt. A Nemzeti Örökség Intézetének jóvoltából a Nemzeti Sírkert része lett dr. Masch Antal síremléke is.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója elmondta: az okos parcellakövek a Nemzeti Sírkert részeként olyan tisztelt méltóságok nyughelyét jelzik, akik a hősiesség, a hazaszeretet, a szakmai alázat tekintetében példaértékű tetteket vittek véghez. Hozzátette: jelenleg országosan mintegy 6300 sírt magában foglaló úgynevezett Nemzeti Sírkert fizikai valóságában közel 700 temetkezési helyet érint. A Nemzeti Sírkert részeként 19 védett nyughely található a magyaróvári temetőben ezt mostantól okos parcellakő és tábla is jelzi.

Mostantól a magyaróvári temető bejáratánál található egy információs parcellakő, rajta egy QR-kóddal, amely az intézet honlapjára mutat. Ezen keresztül megismerhetjük a temető védett sírjait és a benne nyugvó személyek életrajzait is. Emellett egy információs térkép segít a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedésében.

Dr. Iváncsics János alpolgármester az agrárakadémia és Mosonmagyaróvár több évszázados szoros kapcsolatára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a Nemzeti Sírkert okos parcelláinak kihelyezését széles összefogás és komoly kutatómunka előzte meg, ami a későbbiekben segít majd az információgyűjtésben és emlékezésben egyaránt.

Kovács-Csomor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke dr. Masch Antal életútját ismertette, majd Dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja az Óvári Gazdászok, a város valamint az mosonmagyaróvári egyetem szétválaszthatatlan szövetségéről, különleges kapcsolatáról beszélt.

Ez is érdekelhet...

Balázs Endre: „Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy Szabó Miklós engem kért fel” – Továbbra is kiemelt feladat a Karolina

Egyhangúlag szavazta meg Balázs Endrét alpolgármesternek Mosonmagyaróvár képviselő-testülete