Múltbeli történetek a jelen és jövő olvasói számára: novemberi könyvbemutatók a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Múltbeli történetek a jelen és jövő olvasói számára: novemberi könyvbemutatók a Huszár Gál Városi Könyvtárban

- Kategória: Hírek, Közélet

Az októberi könyvtári hét programokkal teli pezsgése után sem maradtak rendezvények nélkül a Huszár Gál Városi Könyvtár látogatói.

November 4-én Ferencz Tibor legújabb Mosonmagyaróvár egykori zenészei, zenekarai című kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők a könyvtárban. A szerzővel Tuba László beszélgetett, a rendezvényen közreműködött Vitéz Vilmos, továbbá a szerző vendégei: Bertók „Bumbi” Klári, Gyurics Zoltán (Zegu), az Andy zenekar billentyűse, valamint Nagy Karcsi, a Galaxis együttes vezetője. Ferencz Tibor 2016 óta jelenteti meg városszerte nagy népszerűségnek örvendő könyveit. Munkái nem száraz szakkönyvek, az alapvető tényeket visszaemlékezések, anekdoták színesítik, egészítik ki. Köteteit városunk minden lakója haszonnal forgathatja: az idősebbek a nosztalgia miatt, a fiatalabbak a tájékozódás céljából. A szerző 2022-ben megjelent Mosonmagyaróvár egykori zenészei, zenekarai című kötetével Mosonmagyaróvár pezsgő zenei életének bemutatására vállalkozik a város meghatározó zenei alakjainak bemutatásával egészen az 1900-as évektől kezdve a beat korszakig. A hangulatos történetekből egykori muzsikus legendák, cigányzenész dinasztiák sok mindent megélt tagjai kelnek életre. Az olvasó jót szórakozhat a helyi beat első képviselőinek próbálkozásain, csetlésein-botlásain is, amelyek joggal hívják ki az utókor tiszteletét is.

November közepén folytatódott a képzeletbeli és egyben mentális időutazás, azonban komolyabb hangvételben. A fájdalmas emlékek elmesélése, kibeszélése segít a történelem ütötte sebek, traumák gyógyításában, amelyekből a 20. század folyamán az itt élőknek is bőven kijutott. Reisinger Attila gyermekkorától érdeklődéssel hallgatta a családi legendárium történeteit. Ez később tudatos tevékenységévé vált, amit kutatómunkával egészített ki. Közel húsz, kisregényeket és novellákat tartalmazó kötete jelent már meg, amelyekben egyéni sorsokon keresztül idézi meg szülőföldjének viharos közelmúltját. Milyen szerepet játszik az empátia az első és a második világháború, 1919 és 1956 traumáinak irodalmi igényű megformálásában? Milyen egyéb képességekkel, készségekkel kell rendelkeznie annak, aki értő és érző módon kívánja megragadni az itt élők közös emlékezetét? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők november 15-én a könyvtárban. A beszélgetőtárs Tuba László volt, az esten közreműködött Vitéz Vilmos.

 

A szülőföld megismerése, a helyi történetek elsajátítása már korai életkorban is elkezdődhet, a legkisebbek számára is befogadható és élvezhető mesékkel. A mesék keretéül a közösségi élet alapsejtje, a védelmező és szerető család szolgál. November 25-én az Acca és Zokni adventi kalendáriuma című mesekönyv bemutatóján vehettek részt az érdeklődők a könyvtárban. A könyvbemutatón beszédet mondott Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője: beszédében kiemelte, hogy az Acca és Zokni kötetek hiánypótlóak, hiszen nem csupán játszva tanítják a kicsiket a Szigetköz élővilágával, hagyományaival kapcsolatban, de interaktivitásra is ösztönöznek. A szerzőpárossal, Gecsei Ádámmal és Gondár Flórával, valamint a kötet illusztrátorával, Szert-Szabó Dorottyával Pap Alexandra beszélgetett. A helyi alkotók tollából született mesekönyv már jól ismert hősei, Acca és kutyusa, Zokni ezúttal az adventi időszak és a karácsonyi készülődés izgalmait élik át közösen, 24 kedves történeten keresztül. Acca és Zokni adventi kalendáriumában minden napra jut egy-egy mese, valamint az adventi hagyományokhoz kapcsolódó rövid történet, melyek olvasása még meghittebbé teszi az év egyik legvarázslatosabb időszakát.

Mindhárom könyvbemutatónak a városi könyvtár adott helyet, azonban Ferencz Tibor, Reisinger Attila valamint a Gecsei Ádám-Gondár Flóra szerzőpáros kötetei joggal kapnak, kaphatnak helyet lakóhelyünk családi könyvespolcain is.  Őseink öröméről, bánatáról szólnak, nem csupán nekünk, hanem rólunk is. A fent bemutatott szerzők több könyve a Huszár Gál Városi Könyvtárban meg is vásárolható.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az