Jubilált a Bolyai-iskola

Jubilált a Bolyai-iskola

- Kategória: Hírek

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepelte a minap a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola. Az eseményen az intézmény felső tagozatos osztályai, dr. Nagy Frigyes, nyugalmazott földművelődésügyi miniszter, az iskola egykori diákja és dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője együtt emlékeztek az alma mater udvarán.

Az ünnepség az iskola 6. osztályos diákjainak múltat és jelent idéző műsorával kezdődött, majd dr. Nagy Frigyes idézte fel az 1945-től 1953-ig tartó időszakot, melyet ezen falak között töltött. Hangsúlyozta: „Ameddig iskola van, amíg a tanárok ilyen szívvel-lélekkel tanítanak, addig van remény Magyarország további fejlődésére.”

Az iskola 125. évfordulójára készített időkapszula elhelyezése után dr. Nagy István szólt az ünneplő közösséghez. Beszédében kitért a város történelmére és az iskola ebben is jeles helyen szereplő eseményeire. Mint mondta: történelem tépázta hely Moson és Magyaróvár, ez az iskola nevének változásain is tetten érhető. Mint ahogyan az is, hogy a kezdeti fiúiskola később koedukálttá vált. A magyaróvári Magyar Királyi Állami Elemi Iskola „egyes” iskolává vált, majd, ahogyan illett a korban felvette a Kapu Lajos nevet. Ezután összeolvadt a két háború között ugyancsak híres tanári karral rendelkező polgárival, ami lánykori nevét elvesztve egyszerűen csak kettes iskola lett később. A mai kisbolyaival. És középiskolai osztályokkal bővült már a legújabb korban, amikor – 1990-ben – Bolyai János nevét vette fel.

Követni is nehéz. A változás a szakképzési törvény eredményeként is elérte a híres egyes iskolát. A Győri Szakképzési Centrum részévé vált, és a középiskola valamint az általános iskola elvált egymástól. „De az épület maradt. A ma már mindenki által Bolyainak nevezett. És maradt a szellemiség is.” – tette hozzá.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az