Egyre több a bűneset a virtuális térben

Egyre több a bűneset a virtuális térben

- Kategória: Hírek, Közélet

„Szinte nincs már olyan vagyon elleni bűncselekmény, amit ne valósítottak volna meg az Interneten.” – erre figyelmeztetett Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója. Mint mondta: drasztikus mértékben növekszik a virtuális térben elkövetett bűnesetek száma. Szinte már nem is telik el nap anélkül, hogy egy sértett feljelentést tenne a kapitányságon, amiért ilyen bűnözők áldozatává vált. A statisztikákból jól látszik, hogy az elmúlt időszakban a vagyon elleni bűncselekmények a valós térből egyre inkább áttolódnak a virtuális térbe. A csalási módszerek átalakultak. Míg korábban az volt a jellemző, hogy valamilyen ürüggyel becsengettek, majd elvonták az áldozat figyelmét és kifosztották, most mindez telefonon, vagy elektronikus levelek formájában történik.

Az őrnagy kiemelte: az elkövetési módok köre folyamatosan bővül. A bűnözők a legkülönfélébb ürügyekkel csalnak ki pénzt áldozataiktól. Legjellemzőbb, hogy valamelyik internetes hirdetési oldalon tesznek ajánlatokat az elkövetők. Az előleg átutalását követően aztán eltűnnek. Ez esetenként több tízezer forintot jelent, de előfordult már, hogy ennél lényegesen nagyobb összeggel károsítottak meg embereket. Ugyancsak gyakori, hogy valamilyen szolgáltató nevében küldenek fizetési felszólítást, vagy adatokat kérnek. Gyakori, hogy egy bank nevében keresik meg az embereket azzal, hogy gyanús tranzakciót észleltek, ezért kérik a bankkártya adatokat. Több sértettet rövidítettek már meg jelentős összegekkel ilyen ürüggyel. Az úgynevezett unokázós csalók is egyre gyakrabban használják a virtuális teret a személyes találkozások helyett. Egyre többször fordul elő, hogy azzal keresik meg áldozatukat, miszerint valamelyik hozzátartozójukat külföldön letartóztatták és ügyvédi díjra, vagy óvadékra kérnek pénzt.

Pápai Gyula hangsúlyozta: sajnos minden esetben a sértettek figyelmetlensége vezet ahhoz, hogy aztán saját magukat szolgáltatják ki ezeknek a bűnözőknek. Ezért nagyon fontos az óvatosság, a megfelelő körültekintés az ilyen esetekben, amivel könnyen elkerülhetjük, hogy csalók áldozatává váljunk.

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar