A jövő évi tervezésnél soha nem látott nehézségekkel fog szembenézni a város

A jövő évi tervezésnél soha nem látott nehézségekkel fog szembenézni a város

- Kategória: Hírek, Közélet

A jogszabályoknak megfelelően a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete minden évben közmeghallgatást tart, ahol bemutatják az elmúlt időszak eredményeit, tapasztalatait. Így történt ez a közelmúltban is.

A közmeghallgatáson dr. Árvay István polgármester elmondta: a 2022. évi tervezés pozitívan és reményekkel indult, hiszen a helyhatóság büdzséje jelentős támogatásokra, illetve megtakarításokra alapozódott. Az első félévében jelentős eredményeket értek el mind a bérfejlesztések, a támogatások, mind a beruházások vonatkozásában is. Számos közlekedési fejlesztés valósult meg köszönhetően többek között a közel egymilliárdos kormányzati támogatásnak. Így például  elkészült az Enge János utca, a Zsófia királyné utca, a Terv-Szekeres Richárd utcai csomópont, a LIDL kikötés Gorkij utcára, az Ostermayer és Kálnoki utcák, a Fertősor, a Terv, a Csalogány, a Kaszás Miklós, az Ujhelyi Imre és a Nyárfa utcák felújítása, valamint az Akadémia téri parkoló kialakítása. Járdák és kerékpárút felújításának keretében elkészült a Hunyadi utcai járda, a Vackor Óvoda előtti járda és a Mátyás király utcai kerékpárút, valamint a Szent István király úti járda két szakaszának felújítása. A Malom-ági Lajta híd és a Wittmann-parki Lajta híd közötti útszakasz és a Kossuth Lajos utca – Ostermayer utca csomópont, valamint a Hild tér közötti útszakasz marás-aszfaltozás technikával való felújítása megvalósult. Emellett jelentős saját forrást is felhasznált az önkormányzat a közlekedési infrastruktúra javítására. Elkészült az 1401 számú főút – Várallyai György utca, és az 1401 számú főút – Kálnoki út csomópont átépítése. A két csomóponthoz kapcsolódóan felújították a Lajta híd és a Kálnoki utca csomópont közötti járdát, a kerékpárút egy részét, valamint a Magyar Közúttal közös konzorciumi megállapodás keretében a halászi út két csomópontja közötti szakaszt is.

A közlekedést szolgáló infrastrukturális fejlesztéseken kívül továbbra is gondoskodott a város az intézményei állagmegóvásáról. Több felújítás is történt az elmúlt időszakban.

A polgármester hangsúlyozta: a feladatok végrehajtásához az állami és uniós támogatásokon kívül jelentős forrást nyújtottak a helyi adóbevételek, illetve az előző évek átgondolt gazdálkodása során képződött maradványforrás. Hozzátette: a gazdasági életben bekövetkezett változások átírták az előzetes terveket. Ezek jelentősen érintik az önkormányzatot és fenntartása alatt lévő intézményeket, illetve gazdasági társaságaikat is. A többszörösére emelkedett gáz-, villamosenergia- és távhőszolgáltatási árak, a kiszámíthatatlan áremeléseket nehéz helyzet elé állították az önkormányzatot. Ennek kezelése érdekében az intézmények és gazdasági társaságok vonatkozásában is korlátozó intézkedéseket hoztak, mint például fűtéscsökkentés, temperálás lehetősége, az otthoni munkavégzés ismételt alkalmazása, az energetikai megtakarítások, illetve az önkormányzat által önként vállalt feladatok felülvizsgálata, intézményegységek időszakos zárásának átgondolása.

Dr. Árvay István kiemelte: a következő év tervezésénél soha nem látott nehézségekkel fognak szembenézni.  Az elkövetkező időszakban megjelenő központi intézkedések, a gazdasági helyzet alakulása alapvetően befolyásolni fogja Mosonmagyaróvár jövő évi költségvetését, fejlesztési és támogatási lehetőségeit, hiszen elsődleges szempont a kötelezően ellátandó feladatok biztosítása lesz.

 

 

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az