Fenntarthatóságra és újrahasznosításra hívják fel a figyelmet

Fenntarthatóságra és újrahasznosításra hívják fel a figyelmet

- Kategória: Hírek

A Circular Living Concept (CLC) a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú szemléletformáló projektje, amelyet a HybridCycle Kft. közreműködésével valósít meg Győr-Moson-Sopron megyében. Célja, hogy minél szélesebb körben megmutassa a fenntarthatóbb élet és a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit, valamint az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket.

Mosonmagyaróváron a projekt három programeleme találkozott a napokban. A város lakosságának lehetősége van még az egy hónapos közösségi hulladékgyűjtéshez kapcsolódni, iskolai öko workshopokat tartottak, illetve egy hétig a Flesch Központban tekinthetik meg az érdeklődők a győri Design Campus hallgatóinak hulladék alapanyagú, figyelemfelkeltő “trash art” installációját is.

A program részleteit a minap sajtótájékoztatón mutatták be Mosonmagyaróváron. Az eseményen dr. Pécsinger Judit, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Alkalmazott Fenntarthatóság Tanszékének munkatársa arról beszélt, hogy a fenntartható és klímabarát jövő mindannyiunk közös érdeke, ám ez csak az általunk termelt hulladék megfelelő gazdálkodásával érető el. Az élhetőbb környezet érdekében sok szereplő összefogására van szükség. A Széchenyi István Egyetem hosszú ideje vállal jelentős szerepet a globális fenntarthatósági törekvések támogatásában mind a kutatás, az oktatás, valamint a szemléletformálás területén. Céljuk, hogy segítségükkel a lakosság, az ipar, a kormányzat és a tudomány képviselői közös válaszokat találjanak, cselekvési tervet dolgozzanak ki a klímavédelem kapcsán jelentkező legfontosabb kihívásokra, így például a hulladékgazdálkodás égető problémáira. A szemléletformálási akciók keretében szerepet kap a jelenlegi fogyasztási szokások környezeti hatásainak tudatosítása, illetve a hulladékképződés megelőzésének, a prevenciónak a lehetőségei is.

Csepely-Sulyok Georgina projektmenedzser kiemelte: a fenntarthatóság kérdése több szereplős történet. Nincs túl kevés, vagy túl jelentéktelen cselekedet. Már a leghétköznapibb döntéseinkkel is tehetünk a környezetünkért. Jövőnk érdekében a hulladékszemlélet rendszerszintű változására és gondolkodásmódunk átalakítására van szükség. Ennek fontos állomása lehet a körforgásos gazdasági modellre való áttérés. A Circular Living Concept projekttel erre szeretnék felhívni a figyelmet.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az