Fő cél a területi szemlélet visszavezetése – Országos területfejlesztési konferencia Mosonmagyaróváron

Fő cél a területi szemlélet visszavezetése – Országos területfejlesztési konferencia Mosonmagyaróváron

- Kategória: Hírek

Új lendületet kell adni a régiók fejlődésének – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a mosonmagyaróvári egyetemi karon tartott kétnapos országos konferencia megnyitóján.

Negyedik alkalommal rendezték meg a Területfejlesztők Napját a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a Széchenyi István Egyetem szervezésében, az Agrárközgazdasági Intézet, a COMITATUS Önkormányzati Szemle, a KRTK Regionális Kutatások Intézete, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Magyar Urbanisztikai Társaság, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztálya és az MTA Regionális Tudományok Bizottsága szakmai együttműködésével.

A rendezvény megnyitóján Navracsics Tibor arról besszélt, hogy a kormányzat egyik fő célkitűzése a területi szemlélet visszavezetése a magyar politikában. Mint mondta: a főváros és a budapesti régió az Európai Unió (EU) egyik kimagasló jelentőségű fejlődési térségeként állja a versenyt más közép-európai fővárosokkal, a többi régió azonban, köztük a nyugat- és a közép-dunántúli is megtorpant a felzárkózásban. Ennek számos oka van, köztük több külső ok is, mint a koronavírus-járvány és az EU gazdaságának mostani problémája, de „ha csak egy elemet hatalmunkban áll megváltoztatni”, akkor kísérletet lehet tenni arra, hogy új lendületet kapjanak a régiók, a vármegyék, a települések és a közösségek a növekedésben.

Hozzátette: a területi különbségek láthatóságához és kezelhetőségéhez a kormánynak szüksége van olyan szakemberekre, akik akár a tudományos munkásságuk, akár a gyakorlati tevékenységük során tudással és adatokkal tudják segíteni ezt a tevékenységet. A területi dimenzió az, ami a magyar fejlesztéspolitikát sokkal nagyobb sikerekre tudja vezetni, és ennek következtében Magyarország kitörhet a közepes fejlettségű országok fejlődési csapdájából, ami által a felzárkózási ütemünket is gyorsabbá tehetjük.

Gál Zoltán, a Magyar Regionális Tudományi Társaság elnöke a megnyitón kiemelte: a negyedik Területfejlesztők Napja elnevezésű konferencia céljai közé tartozik, hogy előkészítsék az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálatát, megvitassák a vidékfejlesztés helyét és szerepét a fejlesztéspolitikában, valamint javaslatokkal szolgáljanak arra vonatkozóan, hogy milyen tervezési megfontolásokra, operatív lépésekre van szükség a területi szempontok eredményesebb érvényesítése érdekében.

Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumi elnöke azt hangsúlyozta köszöntőjében, az intézmény a jövőben is aktív szerepet kíván vállalni abban, hogy a térség komplex fejlesztése érdekében partnerségre hívja a politika mellett a helyi gazdaság, a társadalom és a szakma szereplőit.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az