Megindult a termelés a geotermális fűtőműben

Megindult a termelés a geotermális fűtőműben

- Kategória: Hírek, Közélet

Ünnepélyes keretek közt átadták és hivatalosan is megindult a termelés a mosonmagyaróvári geotermális fűtőműben pénteken. Az eseményen történelmi jelentőségűnek nevezte a rendszer beindítását a térség országgyűlési képviselője és Mosonmagyaróvár polgármestere is.

Az átadási ünnepségen dr. Árvay István polgármester felidézte, hogy 2008. májusában kezdődtek az első tárgyalások a mosonmagyaróvári geotermális erőmű tervezeteivel kapcsolatban. Hosszas előkészítés, egyeztetések és nehézségek után jutottak el a mai napig, amikor átadhatták ezt a létesítményt. az EU-FIRE Csoport beruházásában megvalósult mintegy 5 milliárd forint értékű fejlesztéshez milliárdos kormányzati támogatást kaptak, valamint banki társfinanszírozásra is szükség volt. A nehézségek és bizonytalanságok ellenére a képviselő-testület folyamatosan kiállt a geotermális erőmű megvalósítása mellett. A polgármester hozzátette: ezzel Mosonmagyaróvár feliratkozott a geotermális zöld energia térképére. „Büszke vagyok arra, hogy példaként állhatunk más települések előtt.” – tette hozzá.

Az eseményen Kerékgyártó József, az EU-FIRE Csoport ügyvezető igazgatója a cégcsoport bemutatása után arra hívta fel a figyelmet, hogy a mosonmagyaróvári projekt megvalósulásával nemcsak egy beruházás ért véget, az alapkőletétel óta eltelt 5 év kiváló lehetőség volt a tapasztalatszerzésre is. Kiemelte: az EU-FIRE Cégcsoport azért dolgozik, hogy a geotermális energia megfizethető, hosszú távú, stabil és kiszámítható szolgáltatásként jelenjen meg bárhol az országban.

Gonda Bence, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökhelyettese arról beszélt, hogy az energiaválság, mint minden válság egyben lehetőség is, mert rávilágított arra, hogy azok az eszközök, melyek rendelkezéseinkre állnak, amely itt van a föld alatt, milyen nagy jelentőséggel bírnak. Magyarország geotermikus nagyhatalom. A mosonmagyaróvári fűtőmű jó példa arra, hogy számos további erőműépítés indulhat el Magyarországon.

Dr. Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében felidézte, milyen nehéz döntések vezettek el a létesítmény mostani átadásáig. Mint mondta: „az élet igazolta, hogy érdemes volt küzdenünk. Hittünk, bíztunk benne és kitartottunk döntésünk mellett akkor is, amikor szinte elérhetetlennek tűnt. És ennek eredményeként elhangozhat az a mondat, hogy Mosonmagyaróvár életében történelmi jelentőségű a mai nap.” – hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarországnak évekkel ezelőtt is pontos tervei voltak a megújuló zöld energiaforrások arányának növelésére, a környezetszennyezés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ma a geotermia ennél sokkal többet jelent: a kiszámíthatóságot, az önállóságot, a biztos jelent, miközben maradt az élhető jövő szinonimája. Ezért a kormány úgy döntött, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a hazai geotermikus energia térnyerését, amely az évtized végére akár évi 1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával tudja csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát.

A geotermikus rendszer számokban:

40 évre biztosítható hőtermelés

80 ezer Gigajoule hőenergia egy fűtési szezonban

2,4 millió köbméter gázt nem kell elégetni évente

4600 tonna széndioxid nem szennyez ősztől tavaszig

100 köbméter 83 Celsius-fokos víz óránként

8 kilométer cső a föld alatt

2300 méter mély termelő kút

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az