Egyhangúlag kiálltak a kórház érdekében – Miniszteri biztost szeretnének a Karolina megmentéséért

Egyhangúlag kiálltak a kórház érdekében – Miniszteri biztost szeretnének a Karolina megmentéséért

- Kategória: Hírek, Közélet

Két előterjesztést is tárgyalt Karolina Kórházzal kapcsolatban a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. Mindkét határozati javaslat lényegében ugyanazt a célt fogalmazta meg, hogy állítsák vissza a kórház korábbi ellátási formáját. Az egyik javaslatot dr. Árvay István polgármester, míg a másikat Szabó Miklós (MPKE) képviselő terjesztette elő. Végül egyhangúlag kiállt a testület a kórház megmentése érdekében.

A Karolina Kórház ügye, az ellátások folyamatos szűkülése március óta egyre jobban borzolja az itt élők kedélyeit. A szülészeti és nőgyógyászati osztály ellátásának hétvégi szüneteltetése, a sürgősségi osztály nem stabil működési formája, a sebészeti típusú mátrix egység (sebészeti részleg, traumatológiai és egynapos sebészeti részleg) szüneteltetése, az új sürgősségi ellátási rend bevezetése, amelynek keretében a gyermekek sürgősségi ellátása a városban a hétvégén sem megoldott, valamint nem közvetlenül, de kapcsolódóan a sport orvosi rendelés megszűnése a lakosság körében nagy felháborodást keltett.

Éppen ezért az önkormányzat a múlt hónapban közmeghallgatást is összehívott a kórház helyzetéről. Ennek tapasztalatai alapján terjesztették elő a mostani határozati javaslatot.

„A panaszok egy részének címzettje az önkormányzat volt, amely visszavezethető arra, hogy a lakosság körében a fenntartóváltás ténye nem tudatosult, illetve a város anyagilag részt vállalt a covid utáni újraindításban, amely nagy nyilvánosságot kapott a városban. Tekintettel arra, hogy 2012. óta a kórház állami fenntartásba került, a mosonmagyaróvári önkormányzatnak nincs irányító befolyása a történésekre, a változás még a rendszeres beszámolás kötelezettségét sem írta elő a kórház vezetése részére, így megbízható információkkal sem rendelkezünk.” – szögezte le dr. Árvay István polgármester. Hozzátette: az önkormányzat kötelességének érezte, hogy lépéseket tegyen az ügyben. Nyomatékosítani szeretnék a fenntartó, illetve a kormányzat felé, hogy szükség van egy jól működő kórházra a térségben.

Szabó Miklós emlékeztetett arra, hogy 2012-ben egy jól működő kórházat vett át az állam a várostól. Az intézmény működése azóta „ lejtmenetbe’, ez év márciusától pedig zuhanórepülésbe került. A folyamatos figyelemfelhívások ellenére sem történt előrelépés az ügyben. Ezért döntött úgy a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület, hogy nyomásgyakorlásként aláírásgyűjtésbe kezd. Alig négy nap alatt több mint 10 ezer aláírást gyűjtöttek össze. A képviselő, mint mondta: ez is jelzi, hogy sürgős beavatkozásra van szükség. Hangsúlyozta: a közmeghallgatáson semmi konkrétum nem hangzott el az illetékesek részéről. Több mint 100 ezer ember egészségügyi alapellátásának visszaállítását követelik. – tette hozzá.

Vida István (MPKE) hangsúlyozta: megszavazzák a polgármester előterjesztését amennyiben a Belügyminisztérium felé felterjesztett határozatba belekerülnek a „tiltakozunk” és „követeljük” kifejezések. A képviselő szerint a testületnek elszántságot kell mutatnia, hogy a kórház működése mielőbb visszaálljon.

Dr. Árvay István megköszönte az MPKE aláírásgyűjtését. Mint mondta: „megpróbálja felkavarni az állóvizet” az ügyben, ám ebben a kérdésben legfelül kell keresni a megoldást. Ha csupán ezt az időre bízzák, akkor az év végére a kórház nem fog működni. A polgármester úgy fogalmazott: egy megszűnésre ítélt kórházat próbál megmenteni. Ennek érdekében mindent megtesz. Éppen ezért elfogadta az MPKE képviselőinek azon javaslatát, miszerint a határozatba bekerült, hogy az önkormányzat elfogadhatatlannak tartja a kórház jelenlegi működését. Indítványozzák továbbá, hogy a Belügyminiszter nevezzen ki miniszteri biztost a Karolina Kórház reorganizációs programjának végrehajtására és lássa el őt minden olyan felhatalmazással, amely a szakellátások teljes körű és haladéktalan újraindításához elengedhetetlen. Javasolják továbbá visszaállítani a kórház vezetésének döntési kompetenciáit a humánerőforrás gazdálkodás és egyéb a működést érintő gazdasági döntések esetében. Kérik, hogy a Karolina Kórház számára tegyék lehetővé a központi finanszírozáson felül egyéb bevételek, külső források bevonását és felhasználását. Az önkormányzat felajánlja segítségét egy államilag garantáltan működő modell részbeni finanszírozásához, amelynek legoptimálisabb módját abban látják, hogy a területi sajátosságok okozta versenyhátrány kiküszöbölése érdekében a Karolina Kórház önállóan használhassa fel a város által befizetett szolidaritási adó egy meghatározott részét mindaddig, amíg működése stabillá nem válik.

A polgármester által előterjesztett határozati javaslatot végül egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

Ez is érdekelhet...

Átadták a déli tehermentesítő utat

  Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron,