Vonzza a térség a bűnözőket

Vonzza a térség a bűnözőket

- Kategória: Közélet

A bűnözők közel kétharmada az ország más résziről, vagy külföldről érkezik Mosonmagyaróvárra és környékére. Az utazóbűnözők mellett a vendégmunkásokkal is gyakorta akad dolga a rendőrségnek.

Lapunkban több alkalommal és megközelítésben foglalkoztunk már a Mosonmagyaróvárra és környékére egyre nagyobb számban – legálisan és illegálisan – érkező vendégmunkások okozta kihívásokkal. A legóvatosabb becslések szerint is évente közel ezerrel nő a város lakossága. A különböző hivatalok, ellátó rendszerek mellett óriási feladatot ró ez a bűnüldözőkre is. Ehhez még hozzájárulnak a hazánk schengeni csatlakozása óta szabadon átjárható határok, amikből a környéken bőven akad. Mosonmagyaróvárról tíz percen belül öt határátkelőn lehet elhagyni az országot. Emellett óhatatlanul ide vonzza a bűnözőket az ország más területeihez képest magasabb gazdasági fejlettség és jólét is. Megéri például lakás betörőknek Budapestről, vagy trükkös csalóknak Nógrád-megyéből eljönni Mosonmagyaróvárra. Mindkettőre akadt példa az elmúlt időszakban.

Ez a tendencia jól látszik a rendőrség statisztikájában is, hiszen a bűnelkövetők közel kétharmada az ország más részeiből, vagy külföldről érkezik Mosonmagyaróvár környékére. – mondta el érdeklődésünkre Barna Árpád, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. Az alezredes hozzátette: néhány évvel ezelőtt ez az arány még negyven százalék alatt volt. A tapasztalatok szerint az utazó bűnözők közül sokan a kihallgatásuk során azt állítják, csak átutazóban voltak itt és csupán az „alkalom szülte a tolvajt”. Többen azonban elismerték, hogy ilyen céllal jöttek a térségbe. Gyakorta akad dolguk a rendőröknek az ide érkezett vendégmunkásokkal is. Az esetek egy részében ez arra vezethető vissza, hogy az ország távolabbi részeiből munkavállalás miatt ide érkezett emberek hozzák magukkal a saját szubkultúrájukat, más viselkedési morált, ami időnként erőszakhoz vezet. Így fordulnak elő garázdaságok, testi sértések, akár a munkásszállókon is. Emellett a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőivé is válnak többen közülük. Évtizedek óta nem volt jellemző például a tyúklopás. Ez elmúlt időszakban viszont többször előfordultak állat- és terménylopások. Továbbá több alkalommal a munkahelyi, illetve szórakozóhelyeken történt lopás elkövetői is az ország más részéből ide érkezett vendégmunkások voltak.

Barna Árpád kiemelte: az utazó bűnözők ellen minél nagyobb közterületi jelenléttel próbálnak fellépni. Nagyban segíti ebben a rendőrség munkáját a polgárőrséggel és az önkormányzati rendészettel való együttműködés. Emellett a lakosság ébersége is sokat segít az elkövetők kézre kerítésében. A közelmúltban fordult elő például egy szigetközi településen, hogy a szomszéd felírta az általa gyanúsnak vélt autó rendszámát. Így akadtak a rendőrök egy távolabbról érkezett besurranó tolvaj nyomára. Apróságnak tűnik, ám óriási segítség ez a rendőrségnek, ami nem pótolható semmivel. – hangsúlyozta a kapitányságvezető.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint