Sokat javult a helyzet a belvárosban

Sokat javult a helyzet a belvárosban

- Kategória: Közélet

Közel két éve lépett életbe a jelenlegi behajtási rend a magyaróvári belvárosban. Az új szabályozást azzal a céllal dolgozta ki az önkormányzat, hogy visszaadják a történelmi belvárost a gyalogosoknak. A behajtási rend bevezetését megelőzte a belváros parkolási rendszer újragondolása, a zónán belüli parkolás fizetőssé tétele.

A behajtási rend kidolgozásánál a legfontosabb szempont az volt, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljék a díszburkolatot a járművek. Különböző övezetekre osztották a magyaróvári történelmi belvárost és ennek megfelelően különböző behajtási és várakozási lehetőségeket állapítottak meg. Az első ilyen a korlátozott várakozási övezet, ami valójában csak körülhatárolja a belvárost, sebességkorlátozást határoz meg az övezet egészére. Az ebbe beágyazott további zónák egyre szigorúbb behajtási módokat jelentenek. A környezetvédelmi övezetbe csak engedéllyel lehet behajtani. A harmadikba, a zárt rendszerűbe pedig már csak az útburkolatba beépített süllyedő oszlopos kapukon keresztül lehet bejutni. Ebbe tartozik a Magyar utcának a Sörház utcától a Linhardt György utcáig terjedő szakasza, a Templom utca, illetve a Magyar–Kötélgyártó– Templom utcák és a Szent László tér által határolt épülettömb belső udvara. A rendszer lényege, hogy a különböző kódolású mágneskártyákkal csak oda és akkor lehet behajtani, amire az engedély érvényes. Ez a süllyedő oszlopos rendszer alig több mint egy éve működik.

DSC_9503

Az új behajtási rend beváltotta a hozzá fűzött reményeket. – hangsúlyozza Nagy Mihály az önkormányzati rendészet vezetője. Elmondta: az első időszakban még gyakoribbak voltak a szabályszegések, ám részben a folyamatos ellenőrzéseknek is köszönhetően mára lényegesen javult a helyzet. A süllyedő oszlopok üzembe helyezésével többnyire már tényleg csak azok hajtanak be a lezárt övezetbe, akiknek erre jogosultságuk van. Elvétve előfordul, hogy egy-egy autós kihasználja a süllyedő oszlopok meghibásodását, vagy például a forgalommal szembe behajt a Templom utcába, ám a számuk elenyésző. Többen sajnos nem teszik ki a szélvédő mögé a behajtási engedélyüket, de egy idén bevezetett technikai újításnak köszönhetően a közterület felügyelők rendszám alapján le tudják kérdezni a behajtási jogosultságot, melyet előzetesen a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportja rögzített. Ilyen esetben első alkalommal csak figyelmeztetik az egyébként behajtásra jogosult autóst az engedély kihelyezésére, második alkalommal azonban már bírságolnak.

Engedély nélküli behajtás miatt egyre kevesebb alkalommal kell intézkedniük a rendészeknek. Erre elsősorban a Magyar utca elején, illetve a Fecske, vagy Kereszt utcákban kerül sor. Ám itt is sokat javult a helyzet az elmúlt időszakban.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti