Felelős állattartásra figyelmeztetnek

Felelős állattartásra figyelmeztetnek

- Kategória: Közélet

„Állatot befogadni az otthonunkba felelős döntés. Minden esetben mérlegelnünk kell, hogy mennyi időt, energiát, pénzt tudunk rá fordítani. Fontos, hogy ha állatot vásárolunk karácsonyra, születésnapra, valójában magunkat ajándékozzuk meg. Ugyanis nincs az a gyermek, aki hosszú távon önmaga képes lenne gondoskodni egy élőlényről.” – erre figyelmeztet a mosonmagyaróvári Menedék Állatvédő Alapítvány.

Alig több mint fél tucat folyamatosan aktív önkéntes vív elkötelezett harcot évek óta Mosonmagyaróváron és környékén a hontalan, vagy megunt állatok megmentéséért. Ezen maroknyi, ám elszánt csapat tagja a Légrádi házaspár is, akik már több éve szabadidejük és energiájuk legnagyobb részét az állatok megmentésére tették fel. Korábban más szervezetek önkénteseiként is tevékenykedtek, ám már évek óta a Menedék Állatvédő Alapítvány munkáját segítik. Légrádi Balázs és Annamária, mint mondják: számukra minden megmentett állat fontos, legyen szó kutyáról, macskáról, nyúlról, vadászgörényről, teknősről, vagy tengerimalacról. Az elmúlt év során ugyanis ezek mindegyikével találkoztak már.

Több mint száz kutyának és közel ötven macskának talált örökbefogadót az alapítvány az elmúlt évben. Ennél azonban lényegesen több esetben keresték őket. – mondja Légrádi Balázs. „Szinte minden napra jut egy bejelentés, hogy kóborló állatot láttak valahol, vagy gazdát kellene keresni a család korábbi kedvencének. Ez utóbbi megkeresések csaknem mindegyike rendezett körülmények között élő kutyák, macskák esetében történik. Többségében a gyerekeknek vették ajándékba az álltatot, ám fél év után rájöttek, hogy mégsem kell nekik. Ennél még szomorúbb, hogy néhányan az egy évtizeden keresztül velük lévő társukról akarnak megszabadulni, mondván: a megöregedett kutya túl sok gondot okoz számukra.” – sorolja a megdöbbentő történeteket Légrádi Balázs. Hozzátette: minden állaton próbálnak segíteni. A bejelentések közül azonban elsőbbséget élveznek a kóborló, hontalan állatok, akiket próbálnak befogni és ideiglenes befogadókhoz eljuttatni.

 Az aktivista hangsúlyozta: „szervezetünk és a mosonmagyaróvári állatvédelem ügyének életben tartásához jelentős segítségre van szükségük, mivel néhány fős önkéntes csapatunk nehezen boldogul a felmerülő problémákkal. Telephely híján állandó gondot jelent a kóbor állatok azonnali elhelyezése, így kiemelten szükségük lenne ideiglenes befogadókra, akik vállalják egy-egy kisállat elhelyezését a megfelelő gazda megtalálásáig. Jelenleg Mosonmagyaróváron mindössze néhány család vállalta ezt a feladatot és a környező településeken is csupán egy-két ilyen befogadó van.” Légrádi Balázs hozzátette: egyelőre menhely, vagy telephely híján nagy nehézséget jelent a talált kutyák, cicák elhelyezése. Hatalmas segítség tehát, ha valaki néhány ebet, macskát befogad ideiglenesen, azok örökbe adásáig. A szervezetünk vállalja az így ideiglenesen otthonra találó állatok élelmezését, alommal való ellátását, szükség esetén állatorvoshoz szállítását, gyógykezelését.

 Aki ideiglenes befogadóként segítené az alapítvány munkáját, illetve támogatná a szervezetet, hívja a 70/365-8096-os telefonszámot, vagy írjon a menedeka@gmail.com címre.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti