Önálló intézmény lesz a Mofém-kultúrház – hamarosan indul a felújítás

Önálló intézmény lesz a Mofém-kultúrház – hamarosan indul a felújítás

- Kategória: Közélet

Hosszú ideje áll kihasználatlanul a korábban szebb napokat látott egykori Mofém Katona József Művelődési Ház. A létesítmény évtizedekkel ezelőtt szerves része volt a Mofém-telepiek – sőt, a város minden lakója – életének. A városrészben élők közül sokakat kellemes emlékek fűznek a kultúrházhoz és várják, mi lesz a számukra szinte kultikus helynek számító épület sorsa. Hamarosan újra hasonló funkciót tölthet be a létesítmény a városrészben.

Az önkormányzat már korábban megvásárolta az épületet, majd közel félmilliárd forintos támogatást nyert, hogy újra kulturális központot alakítson itt ki. Mára elkészültek a rekonstrukció tervei is, eszerint bruttó 615 millió forintba kerül majd a beruházás. Hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot a felújításra.  – tudtuk meg dr. Árvay István polgármestertől. Elmondta: az épület meglehetősen rossz állapotban van, mivel  több mint egy évtizede áll üresen és azt megelőzően sem végeztek rajta nagyobb rekonstrukciót. A tervek szerint mintegy ezer négyzetméteren valósul meg a teljes felújítás. Emellett kerítésépítésre és parkolók, E-töltőállomás létesítésére is sor kerül. A beruházás során kicserélik az épület elöregedett elektromos hálózatát, a gépészetet, megtörténik a tető felújítása, valamint a díszterem padozatának cseréje is. Kisebb belső átalakítások történnek majd az emeleti részen, ahol üvegfalakkal elválasztható kisebb helyiséget hoznak létre, új bejárat készül, aminek eredményeként  impozánsabb belső megjelenése lesz az épületnek. Az udvari részen álló melléképületet elbontják, mivel a statikai szakvélemény szerint azt nem lehet gazdaságosan felújítani.

Dr. Árvay István hozzátette: a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően indulhat a kivitelezés. A tervek szerint 2020. nyarára nyithat ki a létesítmény. Az önkormányzatnak konkrét elképzelései is vannak már a működtetésről. Önálló intézményként, saját vezetéssel működik majd a Futurával közösen. Az élményközpont kikerül a Flesch Kft. kötelékéből és az új intézménnyel közösen működik tovább. A létesítmény alkalmas lesz különféle rendezvények megtartására, a Futurával közös programok szervezésére, a szabad időszakokban bérbe adják a termeit. Emellett a tervek szerint a Theatrum Ad Flexum társulata használhatja majd a színháztermet próbáihoz és előadásaihoz.

 

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár