Nem kell hónapokat várni már egy izzóra

Nem kell hónapokat várni már egy izzóra

- Kategória: Közélet

Új időszámítás kezdődött a mosonmagyaróvári Móra-iskola életében az elmúlt év szeptemberétől. A 703 fős intézmény fenntartója és működtetője ugyanis a következő tíz évben a helyi német nemzetiségi önkormányzat lett. „A tanulók és szülők egyaránt kedvezően fogadták a tanév első felében történt változásokat.” – hangsúlyozta dr. Makk Zoltán igazgató.

„A balesetveszélyes és az épületre növő fák kivágásával rendezettebbé vált az iskola udvara, új kerítés épült a szomszédos szakközépiskola felől, szervezettebb formában történik a szelektív hulladékgyűjtés. Új vállalkozó megbízásával sikerült a korábbi takarítási hiányosságokat megszüntetni, a földszinti előtérben megújult büfé várja a tanulókat. Az épület belső nyílászáróit is sikerült kicserélni, hatvan új faajtó beépítésével.” – sorolja az elmúlt hónapok történéseit az intézmény vezetője. Hozzátette: a nemzetiségi tanulók normatív támogatása kedvező, így lényegesen jobb tárgyi feltételek között tanulhatnak szeptembertől  a mórás diákok, mint azelőtt. A tanév első négy hónapjában új iskola bútorok kerültek három tanterembe, kiépítették a vezetékes internet-hálózatot. Az intézményi adminisztráció új számítógépes hálózatban működik, a pedagógusok az otthoni felkészüléshez laptopot kaptak személyes használatra. Hosszú idő után lehetőség nyílt szakmai továbbképzéseken való részvételre is. Sőt, a beszerzések is lényegesen egyszerűbbé váltak azáltal, hogy helyben születnek a döntések. Az igazgató példaként említette, hogy míg korábban ha kiégett az intelligens tábla izzója, hónapokat kellett várni, mire kicserélhették, most pedig ezt egy órán belül elintézik. Számos fejlesztés, beruházás van folyamatban, így például a mosdókban automata kézszárítókat szerelnek fel és kicserélik az aulaajtókat is.

Dr. Makk Zoltán hozzátette: az iskola nevelőtestülete elkötelezett abban, hogy a napról napra  megújuló és javuló tárgyi feltételek mellett az oktató-nevelő munka színvonalát is folyamatosan emelni kell a Móra-iskolában.

„A beruházások sorában legnagyobb kihívást számunkra a volt szolgálati lakás átalakítása jelenti. Itt olyan több funkciós német nemzetiségi emlékszobát szeretnénk létrehozni, ami alkalmas a városunkban egykor élt németség múltjának bemutatására, ahol rendszeresen találkozhatnak a német egyesület tagjai, de a német nemzetiségi önkormányzat irodájának is helyt ad. A nemzetiségi emlékszoba avatását 2018 májusára, a kitelepítési emléknapra tervezzük.” – mondta el az igazgató.

Dr. Makk Zoltán kiemelte: a fenntartóváltás miatt az iskola valamennyi tanulója német nemzetiségi oktatási formában vesz részt. Ez a képzés azt jelenti, hogy a diákok heti öt órában tanulják a német nyelvet csoportbontásban. A heti egy órás német népismeret tantárgy keretén belül pedig a nemzetiségi hagyományokat ismerik meg. A Móra-iskola sajátos képzési formája az általános iskolai körzetek módosítását vonta maga után a városban. Iskolánknak a következő tanévtől kezdve nem lesz kötelező felvételi körzete, a város bármely részéről jelentkezhetnek ide tanulók, akik a nemzetiségi oktatást választják.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint