Nehéz helyzetben a turizmus és vendéglátás – Éttermek, szálláshelyek zárhatnak be

Nehéz helyzetben a turizmus és vendéglátás – Éttermek, szálláshelyek zárhatnak be

- Kategória: Közélet

A tavalyi rekord nyári forgalomhoz képest csökkent a belföldi turizmus a térségben idén. Emellett pedig tovább sújtják az ágazatot a drasztikusan növekvő költségek. Emiatt várhatóan több turisztikai és vendéglátó egység kényszerül – talán csak ideiglenes – bezárásra.

Tavasszal még a koronavírus járvány éreztette hatását a térség turizmusában. Ezt követően a nyár viszonylag jól alakult. Jó volt a szezon, de nem annyira, mint az elmúlt évben. – tudtuk meg Gráfi Szabolcstól, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnökétől. Elmondta: ez betudható egyebek mellett annak is, hogy a tavalyi évhez képest idén megszűntek a járvány miatti korlátozások, így sokkal többen választottak külföldi úti célt a nyaraláshoz. Ezzel együtt a térségbe is sokkal több külföldi vendég érkezett, ám a belföldi turizmus gyengült. Az idegenforgalom csökkenéséhez hozzájárult továbbá, hogy a kialakult helyzet miatt a lakosság egy része elkezdett spórolni, nem költöttek nyaralásra. Ez tovább gyengítette a belföldi turizmust.

Az elnök kiemelte: aggasztó a helyzet a turizmus és vendéglátás területén a drasztikusan növekvő energia- és nyersanyag árak, valamint munkabérek emelkedése miatt. Számos turisztikai vállalkozás gondolkozik azon, hogy végleg bezár, vagy szezonálisan tart majd nyitva. Az előzetes felmérések szerint számos étterem üzemeltetője fontolgatja a bezárást sőt, van, aki már be is zárt, miután az energia árak mintegy tízszeresére nőttek. Emellett sokan fontolgatják a nyitvatartási idő racionalizálást. A legtöbben nem teljes bezáráson gondolkodnak, hanem azon, hogy szezonális jelleggel, vagy csupán a hét megadott napjain nyitnak ki. A szálláshelyek esetében szintén hasonló a helyzet. Többen gondolkoznak azon, hogy a téli hónapokban nem fogadnak vendégeket. Ezzel is rengeteget spórolhatnak.

Gráfi Szabolcs elmondta: eddig a bér a nyersanyag árak növekedése okozott nehézséget a vendéglátósoknak. Most azonban a rezsi drasztikus drágulása még nehezebb helyzetbe hozta az ágazatot. A költségek nagymértékű növekedése miatt bizonyára lesz áremelés a szállások és a vendéglátás terén is. A vendégek kiszolgálása mellett mindenkinek a költségek megtakarítására is jobban figyelni kell. Éppen ezért fontos az energetikai fejlesztések folytatása az ágazatban. Ezt a helyzetet kezelni kell, nem szabad hagyni, hogy a korábban jól működő szállás- és vendéglátóhelyek tönkremenjenek.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti