Műselyemgyártól a Mokötig: Egy kötetben a kötöttárugyár története

Műselyemgyártól a Mokötig: Egy kötetben a kötöttárugyár története

- Kategória: Közélet

A Magyaróvári Műselyemgyár, majd az azt követően működött Magyaróvári Kötöttárugyár történetét foglalta kötetbe Ferencz Tibor. A közelmúlt ban megjelent kiadvány átöleli a műselyemgyár alapítástól kezdődően a kötöttárugyár bezárásáig tartó több mint hét évtizedet. A könyvlapokon személyes visszaemlékezéseken keresztül elevenítik fel a nagy múltú üzem mindennapjait.

Kevés olyan tősgyökeres mosonmagyaróvári család van a városban – illetve a vonzáskörzetében – aminek tagja, barátja, vagy ismerőse nem dolgozott a Magyaróvári Műselyem-, majd a későbbi Kötöttárugyárban. Ez az üzem a maga idejében a hazai könnyűipar egyik fellegvára volt. 1923 és 1995 között, azaz hetvenkét évig nagyon sok embernek biztosított munkát és megélhetést. A gyárban folyó munka nagyon fárasztó és összpontosítást igénylő volt, ennek ellenére rendkívül összetartó munkahelyi kapcsolatok, barátságok és nem egy esetben házasságok jöttek lére az évtizedek során.

A könyv olvasói részletesen megismerhetik egyebek mellett az 1923-ban létrejött Magyaróvári Műselyemgyár Részvénytársaság megalakulását, mint ahogy azt, miként alakították át erre a célra az egykori magyaróvári lőporgyár telepének egy jelentős részét. Külön fejezet foglalkozik a gyár 1948-as állami tulajdonba vételével, majd az azt követő évtizedekkel is. Így például az is kiderül a könyvből, hogy különös figyelmet fordított a vállalat a sportra és kultúrára, volt külön mintaboltja, kultúrháza, könyvtára. Sőt, még azt is megtudhatjuk, hogy a Magyar Testnevelési Sportbizottság megbízásából a gyárban tervezték és készítették az 1968-as mexikói olimpián résztvevő magyar sportolók melegítőit.

„ A könyv olvasása közben sokakban felelevenednek a régi vízitelepen eltöltött összejövetelek, sportnapok, női kézilabda mérkőzések, vagy éppen a kirándulások, brigádtalálkozók emlékei.”  – mondja Ferencz Tibor. A szerzőnek ez már ez már a hetedik helytörténeti kiadványa, amik mindegyike nagy érdeklődésre tartott számot. Az előzőekhez hasonlóan a most megjelent kötet is hiánypótló, hiszen eddig nem jelent meg a gyár teljes történetét összefogó kiadvány. A könyv kiadását egy éves gyűjtő és kutató munka előzte meg. Számos személyes beszélgetés és visszaemlékezés eredményeként született meg a kötet. A szerző köszönetet mond ezért – a támogatók mellett – Leipold István fiának, aki rendelkezésre bocsátotta édesapja kéziratát a gyár történetéről, Haász Árpádnak és feleségének, illetve Buga Zoltánnak személyes visszaemlékezéseikért.

A könyv valóban hiánypótló, et bizonyítja az is, hogy a négyszáz példányban megjelent kötet fele az első két hétben elfogyott már. A könyv megvásárolható a következő helyeken: PERGAMEN PAPÍRBOLT, VECSEY TAMÁS órásmester, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi