„Érted ültetjük” – Idén közel ötszáz új fa Mosonmagyaróváron

„Érted ültetjük” – Idén közel ötszáz új fa Mosonmagyaróváron

- Kategória: Közélet

„Érted ültetjük!” – ezzel mottóval indított fásítási programot a mosonmagyaróvári önkormányzat. Ezzel is csatlakozott a város az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához. Az idén több, mint ötszáz fát ültetnek el városszerte. A következő évben pedig várják mindazok jelentkezését, akik részt vennének a fásítási programban.

„Az agrártárca egyik válasza az éghajlatváltozásra a faültetés.” – jelentette ki dr. Nagy István agrárminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, az Országfásítási Program keretében tartott faültetésen. A tárcavezető, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét használnak fel. Az új erdők pedig egy évtized múlva évente mintegy 8000 tonna széndioxidot kötnek meg. Emellett a minisztérium fásítási programot is hirdet, amihez önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek csatlakozhatnak és pályázhatnak támogatásért.

Az eseményen dr. Árvay István polgármester hangsúlyozta: a város eddig is elkötelezett volt a zöldterületek fejlesztése és a fásítás terén. Éppen ezért csatlakoztak az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához. Ennek keretében került sor a közös, jelképes faültetésre pénteken a Gorkij utcában, a Fekete István Általános Iskola melletti zöldfelületen. az iskolás gyerekek közreműködésével. A területen korábban is történt már faültetés az önkormányzat által illetve cégek felajánlásával, ami most folytatódott a minisztérium támogatásával, valamint az önkormányzat saját költségvetésből.

A polgármester bejelentette: „Érted ültetjük!” mottóval fásítási programot indítanak. „Városunk jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezik, de az erősödő klímaváltozás, a közlekedés okozta légszennyezés kompenzálása és a szén-dioxid csökkentése miatt szükséges növelni a zöldfelületek biológiai aktivitását, a fák állományát a városban. Továbbá városképi-esztétikai szempontból is meghatározó elemek a fák, fasorok. Ezért határozta el önkormányzat, hogy növelni szeretné az ültetendő fák mennyiségét több éves fásítási program keretében.” – hangsúlyozta dr. Árvay István. Hozzátette: a Gabonarakparton idén októberben a Városüzemeltető- és Fenntartó Kft. az önkormányzat megbízásából már telepített 70 darab vérjuhar fát a forgalmas főút légszennyezésének kompenzálása és az esztétikusabb városkép céljából. A MowinPark Éger utcájában pedig 60 enyves égerfát ültettek már el. A fasor telepítés folytatódik a Fertősoron 80 oszlopos gyertyánfa elültetésével. Továbbá a hagyományos őszi fásítási program keretében a közterületekre, parkokba, lakóutcákba a kivágott fák pótlása céljából és az újonnan kialakított lakótelepi utcákba további 279 darab (19 fafaj) facsemetét ültetnek el. Összesen mintegy 480 fa telepítése az idei cél, ami jóval több a korábbi évekhez képest és több mint tizennégy millió forint a költsége.

A nagyarányú fásítási programot jövőre is folytatni szeretné az önkormányzat, melyhez várja magánszemélyek, civil szervezetek, cégek, üzemek csatlakozását is, olyanokét, akik a környezettudatosságon túl jó példát mutatva a fák elültetésén túl vállalják azok gondozását is, hiszen csak így van értelme ültetni. A támogató személy, szervezet, cég nevét, logóját a fa körüli szalagon megjelenítik. Az ilyen felajánlásokat a polgármesteri hivatal városfejlesztési- és fenntartási osztályán Németh Andrea (Telefon 96/577-822, e-mail: nemeth.andrea@mosonmagyarovar.hu) fogadja.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint