Mosonmagyaróvár Retro: Villanyvasút, lego és kempingszék a sportboltból

Mosonmagyaróvár Retro: Villanyvasút, lego és kempingszék a sportboltból

- Kategória: Közélet

Bizonyára sokban elevenít fel szép emlékeket a Magyar utcai játék- és sportbolt. Többen itt kapták első gitárjukat, vagy innen származott a karácsonyi ajándék villanyvasút, de a nyaraláshoz használt kempingszék is. Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már, mint ahogy a Mosonmagyaróvár kereskedelméről írt kötetét, amiben több más üzlet mellett részletesen foglakozik a Magyar utcai játék- és sportbolttal is.

Sokáig az egykori Otthon Áruházzal szemben működött az üzlet, majd az 1970-es évek közepén átköltözött a Magyar utca 26. szám alá. Előtte ezen a helyen bútorbolt volt. Az üzlet vezetője Halmos Ferencné, később Csapó Katalin és Smukné Márta lett. Kollégák: Bölcskeiné Éva, Mihályiné Jutka és Vidáné Magdi.

Az áru beszerzéskor a vezetők személyesen keresték fel a különböző cégeket. A bolt nyitva tartási ideje hétköznap reggel nyolctól délután öt óráig, szombaton reggel nyolctól délután egy óráig volt. Csapó Katalin elmondása alapján nagyon jó kollektíva alakult ki. Kirándulásokat szerveztek, a születésnapokat együtt is megünnepelték és sokszor együtt is főztek.
Az üzlet nagyon sokféle árut tartott. Sport- és játékárukat, horgászcikkeket, kempingárukat, sportruházati termékeket és hangszereket is lehetett itt vásárolni. A bolt raktára nagyon kicsi volt, ezért külső raktárhelyiségben tárolták az árukat. A kezdeti időkben szén- és fatüzelésű kályhával fűtöttek, de a téli időszakban tizennégy foknál nem nagyon kúszott feljebb a hőmérő higanyszála. Később már olajtüzelésű kályhával fűtöttek. Az eladók előre tudták, hogy kik és hány órakor jönnek be a boltba nézegetni. Húsvét és karácsony előtt az óvodák vezetői rendszeresen jöttek játékokat, sportszereket és sportfelszereléseket vásárolni. Az 1980-as évek elején nyaranta az evangélikus templom melletti füves részen két-három napig a kempingezéshez kapcsolódó termékekből bemutatót tartottak, és ezeket meg is lehetett vásárolni. Volt olyan időszak, hogy bevezették a hosszú csütörtököt, akkor este 8 óráig voltak nyitva és óránként kellett jelenteniük a győri központnak a forgalmat. Ez a meghosszabbított csütörtöki nyitva tartás nem sokáig tartott, mert nem váltotta be a várt reményeket.

Akkoriban sláger termékeknek számítottak a különféle játék babák, matchboxok, villanyvasutak, lego. A karácsonyi időszakok alatt olyan hatalmas volt az üzlet forgalma, hogy csak szakaszosan engedték be a vevőket, mert olyan sok vásárló tartózkodott bent. 1984-ben bővült a bolt választéka, már lőszereket is lehetett vásárolni, szigorú feltételek mellett. A vevőnek személyazonosító igazolvánnyal és érvényes vadászengedéllyel kellett rendelkeznie. Az 1980-as évek közepén kuriózumnak számított, hogy Adidas és Hummels márkájú sportruházati termékeket is árultak. Ezekből a termékekből maximum négy-öt darabot kapott az üzlet. A Játék- és Sportbolt az 1980-as évek végén végleg bezárt. Ma a helyén a Lipóti Pékség üzemel.

Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már. , Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó