Mosonmagyaróvár Retró: „Spenót”, a város első önkiszolgáló étterme

Mosonmagyaróvár Retró: „Spenót”, a város első önkiszolgáló étterme

- Kategória: Közélet

Múltidéző rovatunkban ezúttal a városközponti, egykori Szigetköz Étterem, közismert nevén „Spenót” viszonylag rövid ideig tartó virágkorát elevenítjük fel, amihez ezúttal is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ezt folyamatosan bővítve a nagyközönség előtt is bemutatja „Mosonmagyaróvár Retro” címen a legnagyobb közösségi oldalon. Ebben a témában Ferencz Tibor az elmúlt időszakban több könyvet is megjelentetett már, legutóbb a Mosonmagyaróvár kereskedelméről írt kötete jelent meg.

Közel negyven éve, 1982. január 9-én nyitotta meg a Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat a mai Erkel Ferenc utca 5 szám alatt a Szigetköz Önkiszolgáló Éttermét, közismert nevén „Spenótot”. A Spenót nevet azért kapta, mert az étterem tele volt zöld növényekkel. Az épületnek dupla bejárata volt, mellyel szemben a ruhatár helyezkedett el, péntekenként itt árulták a heti előfizetési jegyeket. A ruhatártól balra volt a presszó, jobbra az étterem, közvetlenül mellette a toalett. A presszó és az étterem is rendelkezett terasz résszel. Üzletvezető Szabados Mihályné (Irma néni), helyettesek: Családi Magdi és Tvaruskó Tibor voltak. Szakácsok: Mollner Ferencné (Tilda), Tompos Ferenc, Wolfram Zoltán, Szilágyi Csaba. Pincérek: Csáky Béla, Harczi József (Jónás), Szigeti Ferenc, Markó Gábor (Plébános), Ludovics János, Kanavosz József (Görög), Nagy Ottó (Totya) és Hammer János. A teljes létszám 38 főből állt a tanulókkal együtt. A személyzeti irodában dolgoztak a gazdaasszonyok Szalai Ferencné (Irénke) és Nagy Józsefné (Csöpike). Feladatuk volt többek között a heti előfizetéses menü összeállítása, anyaghányadok ellenőrzése és naponta az étlap összeállítása.

Az éttermi részlegen két hentes dolgozott, akik a beérkező fél disznókat és negyed marhákat dolgozták fel. A vendéglátó egység 12-től-15 óráig önkiszolgálóként utána hagyományos étteremként funkcionált. Az első időben a heti előfizetéses menü napi ára 15 forintba került, a jegyet a kasszánál kellett leadni. Itt lehetőség adódott ásványvíz, vagy üdítő vásárlására. Tészta napokon az önkiszolgáló részen külön tálban rakták ki a porcukrot, mákot, diót és mindenki annyit vett belőle, amennyit akart. Minden asztalra egy kancsó hideg csapvíz volt kitéve poharakkal.

Az asztalokat fa bokszok és zöld növények választották el egymástól. A városban ezen a helyen volt először melegítő pult, ami melegen tartotta a tányérokat. Összesen 800-850 előfizetéses volt, az éthordósok sora sokszor a postáig ért.  Mosonmagyaróváron itt volt először olyan elszívó berendezés, ami cserélte a levegőt, soha nem volt cigarettafüst, ezért is szerettek ide járni. Nagy kedvenc volt például a csülkös bableves és a rántott sajt rizzsel, tartármártással.

Az étteremben 150 fő fért el, de rendezvények idején akár 200 főt is kényelmesen el tudtak helyezni, egy külön terem is volt, amit bőr harmonika függönnyel választottak el. Farsangi időszak alatt pénteken és szombaton is tartottak esküvőket. Szilveszteri bál minden évben volt, de többek között itt tartották a pincérbált és a postásbált is. Újév első napján a városban ez volt az egyetlen olyan étterem, amely késő délután kinyitott. Az utazási irodák ide vitték a vendégeket vacsorázni és sokszor hideg csomagokat is készítettek nekik az útra. Megszámlálhatatlan hidegtál bemutatót tartottak. Nemzetközi ételbemutatók is voltak, ahol bemutatták az országok, például NDK, Csehszlovákia, Lengyelország tradicionális ételeit. Két hűtőkamra volt, egy az étteremhez, egy a presszóhoz, amiben rekeszestől hűtötték az italokat.

Az 1987. január 10-én este kezdődő és három napig folyamatosan tartó havazás idején, amikor szinte megbénult az ország, éjszaka is nyitva kellett tartani, mert az úton rekedteket ide hozták. Itt forró teát és szendvicseket készítettek részükre.
A presszó részen dolgoztak: Vecseyné Ica, Püspöki Anikó, Kaltenecker Márta, Csákyné Irénke, Rácz Judit és Mészáros Henrietta. Ha beléptünk ide, szemben volt a pult, balra és jobbra bokszok, középen asztalok székekkel. A pult melletti ablakból az utca felé is mértek fagylaltot. A széles választékban megtalálható sütemények mellett legkedveltebb volt a kávé vaníliafagylalttal.

A Szigetköz Étterem épületében ma különböző üzletek működnek.

(Rovatunk segítője, Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, VECSEY TAMÁS órásmester, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ)

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit