Mosonmagyaróvár Retro: Konyhaasztal, függöny és herendi porcelán a Szép Otthon Áruházból

Mosonmagyaróvár Retro: Konyhaasztal, függöny és herendi porcelán a Szép Otthon Áruházból

- Kategória: Közélet

Bizonyára rengetegen emlékeznek még a Magyar utcán működött Szép Otthon Áruházra. Sokan vásároltak itt bútort, függönyt, vagy egyéb más lakástextilt.  Retro rovatunkban ezúttal az egykor népszerű áruház aranykoráról emlékezünk meg. Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már, legutóbbi, a közelmúltban kiadott kötetében a Mofém-gyár történetét mutatja be.

A Magyar utcai üzletet 1972. november 7-én nyitották meg Otthon Áruház néven. Felsőbb utasításra, mivel ilyen néven már Budapesten volt üzlet, a név elé tették a „szép” szót és Szép Otthon Áruház lett a neve. A 83-as számú bolt tulajdonosa a Győri Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat volt. Nyitáskor bútorok és lakástextil termékek széles választéka várta a vásárlókat. Később bővült az áruház repertoárja műszaki, üveg-porcelán és papír-írószer részleggel. Az első üzletvezető Kovács László volt, őt követte Nagy Lajos, majd Fütty László. Meszlényiné Popovchich Mária 1988-ban lett az áruház vezetője, előtte üzletvezető-helyettesként dolgozott itt.
Az üzleten belül különböző osztályok voltak. A lakástextil osztály vezetője Szabó Béláné, a műszaki osztály vezetője Szakács Ferenc, az üveg-porcelán osztály vezetője Médl Henrikné és a bútor osztály vezetője Babos Róbert volt. Az áruház kirakatrendezője Kurucz György volt, aki havonta látta el ezt a feladatot. A dolgozók között családias légkör uralkodott, munkaidőn túl sok közös családi programot szerveztek, például kirándulás, színházlátogatás, nótaest.

Az üzlet vevőköre elsősorban a helyi és a környékbeli lakosokból állt, de a szomszédos Ausztriából és Csehszlovákiából is jöttek ide szép számmal vásárolni. Az osztrákok főleg a porcelán árukat vették. Nekik arra is nyílott lehetőségük, hogy schillinggel fizessenek, mert a boltban volt arra illetékes személy, aki ezeket az ügyleteket lebonyolította. Sok fiatal házas itt vásárolta meg első lakásukhoz a berendezéseket, mert egy helyen megtalálható volt minden. Sokan az OTP által nyújtott negyvenezer forintos kölcsönt itt költötték el. Állandó és szezonális akciókkal várta az áruház a vevőket. Különösen nagy kereslet volt a szőnyegekre. A minőséghibás termékeket olcsóbban adták, mert volt, aki kimondottan ezeket kereste.
Volt olyan időszak, amikor a nagy kereslet miatt bútorhiány alakult ki. Az üzletben vezettek egy sorszámozott előjegyzési naplót, és amikor megjött a megrendelt áru, levelezőlapon kiértesítették a megrendelőt. Az átmeneti készlethiány a műszaki osztályon a színes tv-k és az automata mosógépek esetében volt igaz, ahol szintén előre fel kellett iratkozni. Olyan is megesett, hogy a vidékről bejött asszonyok a boltban vagy éppen a bolt előtt fogyasztották el a reggelijüket, és várták, hogy délelőtt tíz órakor megérkezzen a bútorokat szállító kamion.
A bútorokat a Vízpart utcai raktárban tárolták, itt lehetett megnézni azokat a darabokat, amelyek az áruházba nem fértek be. A bútorosztálynak közvetlen kapcsolata volt a hazai bútorgyárakkal, például a nagykanizsai, pécsi és alföldi gyárakkal. Az import árukat pedig a nagykereskedelmen keresztül szerezték be. A Lakástextil osztály fő beszállítója a soproni SOTEX Vállalat, a műszaki osztálynak a FEROVILL Vállalat, az üveg-porcelán osztálynak pedig az Ajkai Kristály Üveggyár és a Herendi Porcelángyár volt. Néhány ár az akkori időből: egy darab összecsukható konyhaasztal 840 forint; egy darab műbőrös konyhai ülőke 141 forint; alsó- és felsőrészes 165 cm magas konyhabútor 6400 forint; egy darab hálós járóka 330 forint; Bonanza étkező asztallal és székekkel 26 000 forint.
A Győri Iparcikk Kiskereskedelmi Vállalat az 1990-es évek elején az egykor szebb napokat megélt Szép Otthon Áruházat a FOTEX csoportnak eladta, amely a 2000-es végéig üzemeltette, majd végleg bezárt. Ma itt kínai áruház működik.

(Rovatunk segítője, Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA)

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti