Mosonmagyaróvár Retró: Hiánycikk volt a farmernadrág

Mosonmagyaróvár Retró: Hiánycikk volt a farmernadrág

- Kategória: Közélet

Retró rovatunkban ezúttal az egykori Kisalföld Áruház felső szintjén működött és rendkívüli népszerűségnek örvendett konfekció, illetve majdani cipő osztályt mutatjuk be. Ehhez segítségünkre volt Élő Vilmos, aki a kezdetektől vezette a konfekció osztályt, majd később a cipő részleget. Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már, mint ahogy a Mosonmagyaróvár kereskedelméről írt kötetét, amiben több más üzlet mellett részletesen foglakozik a Kisalföld Áruházzal is.

A Kisalföld Áruház emeletén működött konfekció osztály az áruházzal együtt, 1969-ben nyílt meg. Az osztály vezetője Élő Vilmos volt, helyettese Borosné Olga, kollégái pedig Makainé Ilonka, Bella Teréz, Farkas Aladárné, Csillag Ilona, Botlik Dóra és Weisz Hilda. Az osztályhoz tartozott még a méteráru és a lakás-textil részleg is. Főbb beszállítója volt a Nyugat-dunántúli Szombathelyi Vállalat, Férfi Felsőruházati Vállalat Budapest, Női Ruházati Vállalat Budapest, majd az 1980-as évek második felétől már kisebb magáncégek is. Amint azt Élő Vilmos elmondta: a vevőkör elsősorban a helyi és a környékbeli települések lakosaiból tevődött össze, de szép számmal jöttek vásárolni a szomszédos Csehszlovákiából és Ausztriából is. A nyitás napján hatalmas volt az érdeklődés, rengetegen jöttek. Az áruház délután hatkor zárt, ám csak késő estére végeztek, amire megszámolták az aznapi bevételt.

Az egykori osztályvezető hozzátette: a csehszlovák vevők rengeteg bársony és vászon farmert vásároltak, az osztrákok pedig főleg az öltönyöket vették. Az osztály nagy előnye volt, hogy abban az időben mindenki megtalálta a saját részére való méretet. A szezonvégi kiárusítás – ami húsz-harminc százalékos kedvezményt jelentett – hatalmas tömeget vonzott, az eladóknak alig volt idejük arra, hogy kimenjenek a mellékhelyiségbe.

Élő Vilmos hozzátette: a konfekció osztályon vásárolt nadrágokra, zakókra és kabátokra ingyen felhajtást is végeztek, amit egy helybeli szabómester végzett. A méteráru részlegre a Győri Richards Gyár szállította a kiváló minőségű árukat. Az 1980-as évek elején jelent meg a magyar gyártású Trapper farmer, ami sláger terméknek számított. Ezeken kívül Levi’s és Wrangler farmernadrágokat is árultak, de ezekből sokszor volt hiány, mert elosztásos rendszer alapján kapták a boltok.

Néhány ár az 1980-as évek elejéről: egy NDK télikabát 850 forintba, ugyanez a termék a Május 1. Ruhagyártól 2100 forintba került. Az NDK-s öltönyök ára 650-980 forint között mozgott, míg a magyar gyártmányúak ára 1800 forinttól kezdődött. Az osztályon az 1980-as évek elején rengeteg csehszlovák női télikabátot adtak el, ehhez a termékhez 1350 forintért lehetett hozzájutni.

Élő Vilmos 1986-tól a cipőosztályt vezette, aminek fő beszállítói voltak a Sárvári Cipőipari Szövetkezet, a Rakamazi Cipőipari Szövetkezet, a Veszprémi Cipő Nagykereskedelmi Vállalat és a Szombathelyi Cipőgyár. Ezekkel a cégekkel Élő Vilmos nagyon jó partneri kapcsolatot alakított ki. Sok körömcipőt, női csizmát, férfi alkalmi cipőt, férfi bokacipőt és csizmát adtak el, de ezek mellett az utcai cipők is népszerűek voltak. Élénk volt a kereslet a bőr felsőcipők iránt, és abban az időben már lehetett vásárolni jó minőségű olasz és spanyol cipőket is. Az 1980-as évek első felében a féri félcipők 1350 forintba, az 1980-as évek második felében pedig 3200 forintba kerültek. Az 1980-as évek közepe táján a hongkongi gyártású női műlakk körömcipőt 1150 forintért, a női félcipőket 1500-2000 forint között lehetett megvásárolni.

Élő Vilmos mint mondja: örömmel emlékszik vissza a Kisalföld Áruházban eltöltött időszakra. Sajnálja azonban, hogy mára ennyire átalakult ez a szakma, az eladók szemlélete. Sajnos ma már nincs az a közvetlen kapcsolat vevő és eladó között, ami régen volt és nem érzik már azt a mai eladók, hogy a legnagyobb öröm, amikor a vevő elégedetten távozik az üzletből.

 (Rovatunk segítője, Ferencz Tibor helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA)

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem