Nőtt a balesetek száma – Elsőbbségadás elmulasztása a fő ok

Nőtt a balesetek száma – Elsőbbségadás elmulasztása a fő ok

- Kategória: Közélet

Több mint tíz százalékkal nőtt a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma Mosonmagyaróváron és a környék útjain tavaly a korábbi évhez képest. A baleseti okok között még mindig első helyen szerepel az elsőbbségadás elmulasztása, éppen ezért a rendőrség fokozott ellenőrzéseket tart az ilyen szabályszegések kiszűrése érdekében.

Összességében tizenegy százalékkal nőtt a személyi sérüléssel közlekedési balesetek száma 2019-ben az előző évhez képest. – tudtuk meg Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Hozzátette: sajnos a halálos balesetek száma is emelkedett, eggyel több történt, mint 2018-ban. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma harminchárom százalékkal nőtt, míg a könnyű sérüléseseké hatvanhét százalékkal csökkent.

A legtöbb baleset továbbra is az elsőbbség adás elmulasztása miatt történik. Ezek egyike sem vezethető azonban vissza forgalomtechnikai hiányosságra, minden esetben az emberi figyelmetlenség és türelmetlenség vezetett a baleset bekövetkezéséhez. Tapasztalatok szerint sokszor az egyébként elsőbbséggel rendelkezők annak tudatában közlekednek, hogy biztosan meg is adják számukra az elsőbbséget. Noha a baleset bekövetkezésért nem voltak felelősek, részükről is nagyobb körtekintéssel elkerülhető lett volna az ütközés. Számos esetben történt gázolás kijelölt gyalogátkelőhelyen, ezek között sajnos volt, amelyik tragédiával végződött. Számos karambol történt továbbá amiatt, hogy a járművezetők a jelzőlámpa tilos jelzésén haladtak át. A hasonló esetek megelőzése érdekében a rendőrség fokozott ellenőrzésbe kezdett a kijelölt gyalogátkelők, illetve jelzőlámpás csomópontok környékén. Civil járműből állva, vagy menet közben rögzítik a szabályszegéseket, majd megindítják az eljárás a sofőrökkel szemben.

Az alezredes hozzátette: a baleseti okok között második helyen a gyorshajtás áll. Annak ellenére, hogy a rendőrség szinte folyamatosan tart sebesség ellenőrzéseket a környék útjain, még mindig nagy számban indul eljárás gyorshajtás miatt. Ugyancsak sok baleset történik a kanyarodás szabályainak megszegése miatt, de figyelmeztető az az adat is, miszerint a nem megfelelő követési távolság tartása miatt bekövetkezett balesetek száma a duplájára emelkedett.

A személyi sérüléssel járó balesetek hat százalékát okozták ittasan. Ennek további csökkentése érdekében a kapitányság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az ittas vezetők kiszűrésére. Rendszeresen tartanak úgynevezett „finn módszeres” ellenőrzéseket, amikor egy adott útszakaszon minden arra közlekedő gépjárművet megállítanak. Ezzel a módszerrel számos ittas vezetővel szemben indítottak eljárást az elmúlt időszakban is.

Makó László kiemelte: a statisztikából jól látszik, hogy a közlekedési balesetek okozóinak több mint nyolcvan százaléka a környéken lakik, tehát ismeri az adott útszakaszt. Így vélhetően legtöbbször kizárólag a figyelmetlenség miatt következnek be a balesetek.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit