Megújuló korai fejlesztés – A Dévény-terápia 

Megújuló korai fejlesztés – A Dévény-terápia 

- Kategória: Közélet

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mosonmagyaróvári Tagintézményében már elérhető a Dévény-terápia, melynek a korai fejlesztésben van nagy szerepe. Ez a módszer a mozgásfejlesztés első lépcsője, mely direkt módon stimulálja az idegrendszert, ezáltal beindítva a különböző mozgásokat.

A korábban „nevelési tanácsadóként” ismert intézmény tevékenységi körébe a tavalyi tanévtől került a korai fejlesztés, melynek munkájába Mézám Zsuzsanna szakgyógytornász is bekapcsolódott. Tanácsadás keretében babákat vizsgál, akik Dr. Schultz Erika gyermekpszichiáter, a házi gyermekorvos vagy a védőnő javaslatára jutnak el az intézménybe. A Dévény Speciális manuális technika, Gimnasztikai Módszer (DSGM) tünettana alapján végzi a vizsgálatot, tanácsot ad a szülőknek, kontroll vizsgálatot végez. Amennyiben kezelés is szükséges, további tanácsadás keretében végzi azt, ha azonban súlyosabb esetről van szó, akkor a babát továbbirányítja a győri szakértői bizottsághoz.

A szakgyógytornász heti tíz órában elérhető a szakszolgálatban. Nagyon fontosnak tartja, hogy minden csecsemő, aki idő előtt született, nehézségek léptek fel a születése körül, oxigénhiány lépett fel, leesett a szívhangja, rossz volt az Apgar értéke, nehezen alkalmazkodott a környezetéhez,

esetleg lélegeztetni kellett, az kerüljön DSGM-szakgyógytornászi mozgás vizsgálatra. A korai időszak a fejlesztés szempontjából rendkívül fontos, mert az idegrendszer regenerációs képessége ekkor a legnagyobb.

A módszer kidolgozója Dévény Anna, aki húsz év neurológiai gyógytorna és művészi torna tanítása során dolgozta ki saját módszerét, mely azóta elterjedt, és elfogadott mozgás rehabilitációs rendszerré vált.

A módszer előnyei közé tartozik, hogy a gyermek életkorának és mozgásfejlődésének megfelelő helyzetben történik, végigvezetve őt a csecsemőkori mozgásfejlődés állomásain. Minden esetben képzett szakember végzi, és nem hárítja a szülőre a fejlesztés felelősségét otthoni tornásztatás formájában. A gyermeket aktivizálja, és elindítja őt a normál mozgásfejlődés útján.

A gyógyítás során megteremti helyes mozgás lehetőségét, azaz képessé teszi a gyermeket a mozgások kivitelezésére. A fejlesztés során pedig hangsúlyos a helyesen létrehozott funkciók további finomítása. A sorrend nem felcserélhető, hiszen ami nem működik, azt nem lehet fejleszteni.

Mézám Zsuzsanna 15 éve kezeli, és gyógyítja a mozgásfejlődésükben megkésett csecsemőket, kisgyermekeket Dévény-módszerrel. Az óvodába kerülő gyermekeknél egyre gyakrabban találkozunk megkésett beszédfejlődéssel, figyelem problémákkal, részképesség zavarokkal. Mind arányában, mind számszerűleg nő a tanulási, figyelem, viselkedés vagy magatartás zavarral küzdő gyermekek száma és náluk majdnem minden esetben eltérő volt a csecsemőkori moz­gásfejlődés, nem szerettek hason feküdni, későn fordultak hasra, feszítették a törzsüket, vagy nem másztak.

Kutatások bizonyítják, hogy szoros összefüggés van a csecsemőkori mozgásfejlődés és a tanulási képességek, a magatartás és viselkedés között. A fejlődés során új mozgásformák jelennek meg, melyek lehetőséget biztosítanak az újabb tapasztalatok szerzésére, az érzékelés fejlődésére. Az ideális, ha mindez megfelelő sorrendben és időben jelenik meg. Csak akkor tudjuk a tanulást, a beszédet és a viselkedést zavartalanul elsajátítani, ha a mozgás és érzékelés tökéletesen kifejlődött és fejlődése zavartalan volt. Ha egy állomás kimarad a mozgásfejlődésből, akkor egy tapasztalási lehetőséggel kevesebb lesz az ifjú emberke birtokában. Ezek a hiányosságok óvodás korban alig észrevehetők, a gyermek környezete ezeket „ügyetlenségnek”, „lustaságnak”, „óvatosságnak” minősíti. A valós problémával csak évek múlva, iskolás korban szembesülünk, mert az írás, az olvasás és a számolás tanulása nehézségekbe ütközik ezeknél a gyerekeknél. A Dévény-módszer ezekre a problémákra nyújt megoldást, még csecsemőkorban.

Zimmerer Anita

2015/6

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint