Lépcsőházi kamerával űznék el a bűnözőket

Lépcsőházi kamerával űznék el a bűnözőket

- Kategória: Közélet

Riasztó berendezés, heveder zár, több ponton záródó ajtó, vagy akár különleges rács. Sokan, sokféle módon próbálják otthonukat védeni a bűnözők elől a társasházakban. Sokszor azonban ez sem elegendő a trükkös tolvajok, csalók ellen. Az elmúlt időszakban többször fordultak már elő ilyen jellegű bűnesetek a városközponti társasházakban. A megelőzésben, illetve az elkövetők kézre kerítésében nagyban segíthet a lépcsőház bejáratához felszerelt kamera.

A társasházak vagyonvédelmének fontosságára próbálta felhívni a közös képviselők figyelmét az Egyesület a Városközpontért közelmúltban tartott fórumán. Amint azt Fülöp Zoltánné elnöktől megtudtuk: többször fordultak már elő a társasházakban trükkös lopások, vagy jártak tolvajok a közös tároló helyiségekben. Néhány lépcsőház bejáratánál működik már térfigyelő kamera, aminek felvételei segítségére voltak a rendőrségnek az elkövetők megtalálásában egy-egy bűnesetnél. A közös képviselők közül többen nyitottak a kamera kiépítésére és felvetik a javaslatot a közeljövőben a lakógyűléseken.

A fórumon Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója beszélt a kamera rendszer kiépítésének előnyeiről és lehetőségeiről. Az őrnagy lapunknak is elmondta: a kamerarendszerek nagy segítséget jelentenek a bűnüldözésben, illetve a megelőzésben. Ezt több pozitív példa is bizonyítja a közelmúltból. A kamerák felszerelésének és használatának módját azonban a jogszabályok szigorú keretek közé szorítják. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a társasház lakóinak legalább kétharmados hozzájárulása szükséges a rendszer kiépítéséhez. A kamerarendszer kizárólag az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelmét, a jogsértő cselekmények megelőzését és bizonyítását, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelmét szolgálhatja.

A kamera nem irányulhat például a külön tulajdonban álló lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára. A jogszabály azt is előírja, hogy jól látható helyen figyelemfelhívást kell kitenni a kamerarendszer működéséről. A felvételeket a rögzítést követő tizenötödik napig kell tárolni, hogy bűncselekmény esetén azt a hatóság felhasználhassa a nyomozáshoz. A zárt rendszerű kamerák képeihez egyébként az üzemeltetőn kívül más nem férhet hozzá.

Az őrnagy hozzátette: ma már megfizethető a lakóközösségek számára egy ilyen rendszer kiépítése, hiszen alig több mint százezer forintból is megvalósítható és az üzemeltetése sem kerül sokba. A befektetett pénz azonban bizonyára megtérül,hiszen így kevésbé válik bűnözők célpontjává az adott lépcsőház.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti