Házszámmal gyorsabb lehet a segítség

Házszámmal gyorsabb lehet a segítség

- Kategória: Közélet

A hiányzó házszám, vagy utcanév tábla értékes percekkel hosszabbíthatja meg azt az időt, amire mentők megkezdhetik egy bajba jutott beteg, vagy sérült ellátását. Gyakorta találkoznak ilyen problémával a mentőszolgálat munkatársai a környéken.

Gyakorta okoz nehézséget a mentőknek vonuláskor megtalálni azt a címet, ahonnan a segítségüket kérték. Ennek oka, a sokszor hiányzó házszámok, vagy utcanév táblák. Főként az újonnan kialakított lakóterületen akad ilyen probléma a környéken. – tudtuk meg Zolnai Szabolcstól, a mosonmagyaróvári mentőállomás vezetőjétől. Hangsúlyozta: szerencsére tragédia még nem történt emiatt, ám ilyen esetekben értékes perceket veszítenek az ellátás megkezdésében, ami akár a beteg életét is veszélyeztetheti. Hiába ér ki a mentőautó percek alatt a hívásra, ha közel ugyanennyi időbe telik, hogy a pontos címet megtalálják.

Többször szembesültek ilyen nehézséggel például a Rajkán az elmúlt időszakban kialakított új lakóterületeken. Ezek az utcák sokszor még nincsenek feltüntetve a navigációs rendszerben és a térképen sem szerepelnek. Ráadásul többségében szlovákok lakta területről van szó, ahol a nyelvi nehézségek miatt sokszor útbaigazítást sem könnyű kérni a járókelőktől.

DSC_4660

Zolnai Szabolcs hozzátette: nem csak az új lakóterületeken, hanem a régi utcákban is sokszor szembesülnek a mentők azzal, hogy nincsenek feltüntetve a házszámok. Esetenként rendszertelen az utcában a házak számozása, így rendkívül nehéz megtalálni az adott címet. Éppen ezért sokat segítene a bajba jutottak mielőbbi ellátása érdekében, ha a tulajdonosok jól látható helyen és méretben feltüntetnék a házszámot a portájukon. Erre egyébként jogszabály is kötelezi az ingatlan tulajdonosokat. Mint ahogy az is segítené a mentők munkáját, ha lehetőség szerint valaki a ház előtt várná a mentőautót és már távolabbról integetéssel jelezné is ezt. Sokszor ugyanis akkor futnak ki a lakásból, amikor már elment a ház előtt a mentőautó. Ráadásul általában napközben az adott utcában számos érdeklődő figyeli a mentő érkezését, ezért is fontos lenne, hogy tudják, a több tucat járókelő közül ki az, aki a bajban segítségre szorul.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit