Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat és a baleseteket! – Mit tegyünk, ha halljuk a szirénát?

Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat és a baleseteket! – Mit tegyünk, ha halljuk a szirénát?

- Kategória: Közélet
illusztrációillusztráció

Portálunkon több alkalommal foglalkoztunk már Mosonmagyaróvár egyre súlyosbodó közlekedési problémáival. A drasztikus ütemben növekvő gépjármű forgalomhoz a meglévő úthálózat egyre kevésbé elegendő. Emiatt gyakorta – főleg a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején – alakulnak ki torlódások város szerte. Rovatunkban a város közlekedés szempontjából kritikus pontjait járjuk végig, illetve veszünk sorba különböző közlekedési szituációkat Rácz Tamás gépjármű szakoktató segítségével. A szakember konkrét példákon keresztül próbál jó tanácsokkal szolgálni olvasóinknak, amik alkalmazásával enyhülhet a zsúfoltság és torlódás az adott útszakaszon, csomópontban, illetve elkerülhetjük a baleseteket.

Ezúttal azzal kapcsolatban próbálunk hasznos tanácsokat adni, mit tegyünk, a meghalljuk a mentő-, tűzoltó-, vagy rendőrautó szirénáját. Rácz Tamás kiemelte: a Kresz elírásai szerint amennyiben a megkülönböztető jelzések közül csak a fényjelzést használja a jármű, úgy csupán a megállásra, várakozásra és sebességre vonatkozó szabályokat szegheti meg. A hang- és fényjelzés együttes használatával viszont valamennyi szabályt megszegheti a feladatellátás érdekében, kivéve a rendőri karjelzést, illetve a vasúti átjáró tilos jelzését.

A szakember elmondta: fontos, hogy a közlekedésben résztvevők már kellő időben észleljék a megkülönböztető jelzést használó járművet. Sajnos sokszor a vezetés közbeni telefonálás, vagy a hangos zenehallgatás miatt nem veszik észre a szirénázó mentőautót. Kellő időben, úgy kell lehúzódni, hogy a megkülönböztető jelzést használó jármű vezetője részére is egyértelmű legyen, észlelték az érkezését. Kereszteződésekben különösen fontos, hogy – akár a számunkra szabad jelzés ellenére – biztosítsunk elsőbbséget a szirénázó mentő-, rendőr-, vagy tűzoltóautónak. Ilyenkor rossz döntés, ha hirtelen gázt adunk, hogy gyorsan áthajtsunk a csomóponton. Inkább álljunk meg, hogy jól láthatóan egyértelmű legyen a megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjének is, hogy minden irányból megadták számára az elsőbbséget. Ebből a szempontból veszélyes a Szent István király út –Mosonyi Mihály utca és Határsor kereszteződése, ahol az elmúlt években több olyan baleset is történt már, aminek részes volt megkülönböztető jelzést használó mentőautó. Speciális helyzetekben, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten – különösen az autópályákon – az út közepén kell helyet biztosítani úgy, hogy a külső sávban haladók jobbra, míg a belső sávban lévők balra húzódnak.

Nagyon fontos, hogy a sziréna hallatán a sofőrök ne ijedjenek meg, ne hozzanak hirtelen döntést. Jellemző hiba, hogy ilyenkor a járművezetők hirtelen fékeznek. Ezzel viszont rendkívül nehéz helyzetbe hozhatják a megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjét. Általában nem az azonnali megállás a helyes döntés. Rácz Tamás hozzátette: előfordulhat, hogy a szirénázó mentő lassabban halad és úgy tűnhet, hogy feltartja a forgalmat. Ám ilyenkor sem szabad megelőzni, hiszen ilyenkor a lassú haladást a beteg állapota kívánja meg. Lényeges továbbá, hogy a gyalogosok is odafigyeljenek az ilyen járművek érkezésére és ne lépjenek le az úttestre, ha már közeledik a szirénázó mentőautó.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó