Miért fáj a fogunk?

Miért fáj a fogunk?

- Kategória: Közélet

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás és a parodontózis, azaz fogínygyulladás. A kellemetlen érzés jelentkezhet a fogakban vagy az állcsontban, és lehet tompa, éles, lüktető vagy nyilalló fájdalom, mely eleinte ritkán, később pedig egyre gyakrabban jelentkezik. – magyarázza dr. Sárosi Ákos, fogszakorvos, szájsebész.

A szakember elmondta: akármelyik is ezek közül, érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni vele, mert a fog nem képes az öngyógyításra, minél többet várunk vele, annál jobban fog fájni. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és a házi praktikák, mint például a hideg vizes borogatás, jegelés, csak ideig-óráig hoznak enyhülést, ám a fájdalom kiváltó okát nem szüntetik meg.

A fogfájás oka

A fogidegek védett helyen, a fog belsejében található pulpában helyezkednek el, s körülveszi őket a dentinállomány és a fogzománc, illetve a foggyökérben található idegeket a cementréteg. Ám ha e védőrétegek megsérülnek a szuvasodás vagy parodontózis miatt, az idegek védelme csökken. Ilyenkor fordul elő, hogy hideg vagy forró ital, édes, sós, esetleg savanyú íz hatására nyilalló fájdalmat érzünk a fogban. Ebben az esetben minél hamarabb keressük fel fogorvosunkat! Minél többet várunk vele, annál kisebb az esélye, hogy megmenthető a fog.

Mit tehet a fogorvos?

A kezdeti fázisában felismert fogszuvasodás folyamata fluoridos kezeléssel még visszafordítható. Ha már mélyebbre terjedt, és üreg képződött, tehát kilyukadt a fog, akkor töméssel, barázdazárással állítható helyre a fog.

A gyulladás miatt kialakuló parodontózis esetében a fogíny visszahúzódik a fognyakról, s ennek következtében a fog lassan meglazul. Az idejében felismert fogínygyulladás kezelhető professzionális fogtisztítással, később viszont már ez kevés, és sebészeti beavatkozásra is szükség van. Súlyosabb állapotában a parodontózist már nem lehet visszafordítani, így az a fog kihullásához vezet.

Az elhanyagolt, kiterjedt fogszuvasodás és a nem időben kezelt fogínygyulladás esetében a fogorvos nem tehet mást, minthogy eltávolítja a fogat. Ne várjunk addig, hogy ez bekövetkezzen! A foghiány nemcsak esztétikailag zavaró, hanem kellemetlen szájszagot, hangképzési zavart és rágási nehézségeket is okozhat!

További információ: www.europe-dental.eu

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár