Korlátozások, elmaradó rendezvények az energia árak emelkedése miatt

Korlátozások, elmaradó rendezvények az energia árak emelkedése miatt

- Kategória: Közélet

A távhőszolgáltatás drasztikus, tizenhatszoros mértékű drágulása miatt újabb energiaracionalizálási intézkedésekről döntött a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli ülésén. Ezek az intézkedések szinte minden önkormányzati cég és intézmény működését érintik, valamint számos hagyományos városi rendezvény is elmarad.

Első körben még szeptemberben döntött az önkormányzat képviselő-testülete az energiaracionalizálási tervekről, annak teljesítéséhez kapcsolódó rendelet módosításokról és határozatokról.

Ekkor alapvetően a villamosenergia, a földgázszolgáltatás díjának növekedése és az élelmiszerbeszerzés költségének emelkedése miatt módosították a költségvetést, illetve határoztak meg energiamegtakarítási intézkedéseket. A többletforrási igény teljesítése érdekében előirányzat zárolásokra is sor került. A csütörtöki rendkívüli ülésben pedig a távhő díjának drasztikus emelkedése miatt volt szükség újabb energiaracionalizálási döntések meghozatalára.

A lakossági felhasználóknak és külön kezelt intézményeknek nyújtott távhőszolgáltatás díjai hatósági árak, az árhatósági jogkört a Technológiai és Ipari Miniszter gyakorolja. Az októbertől hatályba lépett jogszabályi rendelkezések értelmében a külön kezelt intézményeknek a nyújtott távhőszolgáltatásért Mosonmagyaróváron az eddigi nettó 3.305 forint helyett már nettó 54.836 forintot kell fizetni gigazsulonként. Ez azt jelenti, hogy a hőszolgáltatás díja több mint 16-szorosára emelkedett az intézmények esetén is. A város vezetése azonnali egyeztetéseket rendelt el a szükséges intézkedési javaslatok kidolgozása érdekében, illetve az intézményi felhasználók tájékoztatása miatt. Éves szinten ez több mint 330 millió forintos többlet kiadást jelent az önkormányzat intézményi számára.

Mindezeket figyelembe véve a költségvetési rendelet módosítása mellett további energiamegtakarítási intézkedésekről döntött a testület.

Így például a Pálffy-villa esetében kiértesítik azokat a civil szervezeteket, akik a házat használják a közüzemi költségek növekedéséről Várhatóan ezek a szervezetek a közüzemi költségeket a továbbiakban viselni nem tudják, így a házat egyelőre bezárják. A korábbi Hunyadi Kollégium épületében jelenleg az Ukrajnából menekülteket szállásolják el. A menedékházban most 8 szobában 23 fő lakik. A ház energetikai szempontból elavult, szükségessé vált a bezárása.

A Flesch Károly Kulturális Központ és Huszár Gál Városi Könyvtár tekintetében is több intézkedést hajtanak végre. A Flesch Központban és a könyvtárban az első fagyok megjelenéséig a fűtést nem indítják be. A színházterem fűtése hőlégbefúvókkal történik, mivel az áram ára az év végig még a korábban meghatározott tarifán elérhető. A könyvtár nyitva tartását is korlátozzák. Több rendezvény is elmarad, egyebek mellett az adventi fényjáték, Mikulásnap, Gyermekek karácsonya és a Városi Szilveszter. Ezen túlmenően a a következő évben megfontolják a Fehér Ló Közösségi Ház ideiglenes bezárását is.

Október 15-től, a fűtési szezon kezdetétől az óvodai nyitvatartási idők csökkennek, elsősorban a távhővel fűtött óvodák esetében. Az óvodákban heti 50 óra nyitva tartást szükséges biztosítani. Tekintettel az iskolák téli szünetére vonatkozó kormányzati intézkedésre, az óvodák munkaterv szerinti téli zárva tartásnak ideje igazodik ehhez és egy héttel hosszabbodik. Valamennyi városi óvodás számára az igény szerinti gyermekfelügyelet két óvodában (távhővel nem érintett) Lurkóvár Óvodában, illetve az Ostermayer Óvodában lesz biztosítva. MEBI Gólyahír Bölcsőde vonatkozásában csoport összevonással üríthető az épület egy része.

Nem közvetlenül az önkormányzat költségvetéséhez kapcsolódóan, de a város mögöttes felelősségét érintően egyeztetések indultak a Mosonmagyaróvári Német Nemzetiségi Önkormányzattal a Móra Iskola vonatkozásában. Az intézmény fűtése szintén távhővel biztosított. Az intézmény vezetője többféle javaslatot tett a megtakarítások érdekében. Többek között javasolta az uszoda bezárását, illetve a máriakálnoki telephelyen lévő diákok áthelyezését a mosonmagyaróvári egységbe. Ezek az intézkedések több egyeztetést is igényelnek, több résztvevővel; a szükséges döntéseket a fenntartó meg fogja hozni.

A testület egyhangú döntéssel fogadta el az intézkedéseket.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint